Основи успішної адаптації до садочка. Теорія прихильності

vseosvita.ua

Вихователі знають, що адаптація дитини до садочка — це один з найскладніших періодів як для дитини, так і для усього садка. На жаль, сьогодні не в усіх державних і приватних садочках застосовують сучасні методики, які можуть значно полегшити процес адаптації діток до садочка, уникнути багатьох проблем із поведінкою дитини у майбутньому, допомогти педагогам, дітям і їх батькам пройти цей період максимально м’яко і швидко.

У вебінарі засновниця і власниця двох дитячих садочків і альтернативної школи Вікторія Островська розповість нам про те, як саме можна змінити традиційний підхід до проведення адаптації дитини до дитячого садочка.

Теорія прихильності — ключ до успішної адаптації дитини до садочка

Теорія прихильності, засновником якої є Джон Боулбі, полягає в тому, що кожна дитина буде спочатку формувати тільки одну основну прихильність, яка виступатиме як надійна основа для вивчення світу. Якщо прихильність не сформована в період від 0 до 5 років, то дитина буде страждати від незворотніх наслідків розвитку.

На даний час саме теорія Боулбі є основою для розуміння базових аспектів прихильності. Завдяки цьому підходу до пояснення прихильності стає зрозумілим, наскільки важливо, щоб дитина починаючи з народження мала поряд турботливих батьків або інших дорослих, які б забезпечували задоволення її потреб.

Встановлення надійної прихильності діток до вихователів та її підтримання

Для успішної адаптації дитини до садочка необхідно дотримуватись двох головних принципів:

  1. Дитина має поступово звикнути і прив’язатись до нових людей у її житті — вихователів. Цей процес має відбуватися в присутності рідної людини.
  2. У свою чергу садочок — вихователі — мають дбати про те, щоб постійно підтримувати прихильність між дитиною і її сім’єю.

Які б гарні умови не були створені в садочку, ми маємо розуміти, що для дитини це неймовірний стрес. Саме тому в перші дні в жодному разі не можна залишати її без рідних дорослих. Звичайно, що у період карантину це влаштувати досить важко, проте спікерка пропонує проводити процес адаптації під час прогулянок на вулиці, які ми можемо організовувати разом з батьками та вихователями.

Центральні причини фрустрації новенької дитини в садочку

  • Довга розлука з мамою, іншими членами сім’ї.

Потреба у прихильності, у тому, щоб поруч була людина є базовою потребою, яка стоїть на рівні сну і голоду.

  • Умови садочка позбавляють дитину індивідуальності.

Маленька особистість змушена стати “одним з” — їй доводиться жити не тим звичним життям, де вона мусить робити те, що й усі дітки.

Основи роботи з емоціями та почуттями дітей

При роботі з дітьми у першу чергу треба пам’ятати про “емоційну гігієну”. Вона полягає в тому, що дітям необхідно мати можливість безпечно проживати і висловлювати свої емоції — і тривогу, і фрустрацію, і прагнення до контакту і близькості.

Ці емоції можуть приймати неприємні форми, але їх вираження є необхідним. Ми маємо дозволити їй поплакати без осуду, присоромлення або знецінення.

Саме сльози в безпечних обіймах батьків, вихователя або вчителя дають полегшення, відпочинок, а також сприяють психологічній стійкості.

Практичні способи і інструменти для м’якої адаптації дитини

Що важливо у процесі адаптації:

  1. Батькам радимо говорити з дітьми про садок і вихователів до того, як дитина прийде у садок.
  2. У перші дні малюк приходить ненадовго, поступово час збільшується в залежності від комфорту дитини.
  3. Батьки не повинні зникати раптово — коли йдуть, просимо, щоб вони попрощалися, пообіцяли прийти і забрати дитину.
  4. При знайомстві з новими дітьми вихователі не поспішають розпитувати їх, взаємодіяти з ними безпосередньо. Спочатку вітаємо батьків, посміхаємося, розмовляємо, а потім поступово встановлюємо контакт з дітьми.
  5. Просимо батьків багато говорити з дітьми вдома про садок і вихователів, згадувати імена і зовнішність, риси характеру вихователів, передавлюватись фото і відео зі спільного чату садка.

Традиції підтримання прихильності між дитиною і її сім’єю

Головним моментом є те, що ми дозволяємо дітям посумувати. Діти можуть підійти до вихователя і сказати, що сумують за мамою. Тоді ми беремо дитину на руки, промовляємо її почуття і говоримо, що мама обов’язково повернеться, що мама любить завжди, навіть коли не поруч.

Візуалізація розкладу садочка також допомагає дитині усвідомити послідовність подій: позаймаємося, пограємо, поїмо, поспимо, погуляємо — і мама повернеться.

Окрім того, батьки можуть приносити сімейні фотографії, які зберігаються в шафці дитини, і вона може в будь-який момент їх взяти та подивитися.

Для полегшення процесу адаптації Вікторія Островська пропонує розповідати коротенькі історії, що зараз робить мама і як вона думає про свого малюка, читати книжки про мам, пекти печиво, яким діти потім пригощають батьків, готувати різноманітні подарунки для своїх рідних.

Спікерка зазначає, що діти мають йти з садка з бажанням прийти сюди ще, а ми маємо підтримувати цей інтерес та бажання. Справжнім успіхом в адаптації дитини можна вважати те, що вона приходить до вас ділитись своїм почуттями та досягненнями. Це буде означати, що в неї сформувалась до вас стійка надійна прихильність.

Для того, щоб дізнатись більше про основи успішної адаптації до садочка та теорію прихильності переходьте за посиланням та дивіться весь вебінар Вікторії Островської — https://vseosvita.ua/webinar/osnovi-uspisnoi-adaptacii-do-sadocka-teoria-prihilnosti-352.html