ГАННА НОВОСАД: ЯКЩО МИ ХОЧЕМО ІНКЛЮЗІЇ В ШКОЛАХ, ВОНА МАЄ БУТИ І В САДКАХ, ОДНАК ВЧИТЕЛІ ТА ПРОСТІР МАЮТЬ БУТИ ДО ЦЬОГО ГОТОВИМИ

Дошкільна освіта надзвичайно важлива для адаптації дітей у соціумі, зокрема, це стосується дітей з особливими освітніми потребами. На цьому наголосила Міністр освіти і науки України Ганна Новосад  сьогодні, 7 жовтня, під час візиту у заклад дошкільної освіти «Теремок» Пісочинської ОТГ Харківської області.

«Якщо ми хочемо інклюзії в школах, вона має бути і в садках. Особливо потрібно враховувати, що є діти з певними конкретними нозологіями, які потребують ранньої соціалізації дитини, і найкращий шлях —  інклюзія в освіті вже з дошкілля.  Однак і вчителі, і простір мають бути до цього готовими. Це велике завдання, як для місцевих органів, так і для держави, яка планує політику у сфері інклюзивної освіти», —  відзначила Ганна Новосад.

Міністр також зауважила, що Уряд має більш прискіпливо підійти до планування реформи інклюзивної освіти в подальшому. Зокрема, йдеться про підготовку фахівців- дефектологів, асистентів, яких повсюдно не вистачає.

«Окрема тема —  якісна підготовка вчителів та визначення, з якими нозологіями в інклюзії ми готові працювати, а з якими ще ні. Повинен бути чіткий та докладно пропрацьований план. Ми маємо йти шляхом, де інклюзія дає більші освітні шанси. Успіх реформи загалом буде під загрозою, якщо дітей з особливими освітніми потребами вчитимуть непідготовлені педагоги», —  відзначила Ганна Новосад.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *