Уляна Супрун про епілепсію: факти та вигадки

Ексочільниця МОЗ радить, як треба діяти, коли людина раптом знепритомніла.

Жодна людина не застрахована від неврологічних порушень. Одне з найбільш грізних із них — це епілепсія, яка вперше може з’явитися у зовні здорової дитини саме в шкільному віці.

Що потрібно знати про найпоширеніше неврологічне захворювання та які його прояви, розповіла на своїй сторінці у фейсбуці Уляна #Супрун.

  • Якщо ви бачите, що у людини стався напад епілепсії, будьте з нею поруч. Дайте епілептичному нападу закінчитися самостійно.
  • Потурбуйтеся про те, аби простір навколо був безпечним та покладіть щось під голову, щоб людина не травмувала її під час судом. Не кладіть нічого до рота та не намагайтеся стримати судоми силою.
  • Переверніть людину у стабільне бокове положення та відмітьте час початку судом. Якщо напад триває більше ніж п’ять хвилин, викликайте швидку.

    Кілька порад для людей з епілептичним синдромом: 

    Розкажіть своїм друзям та близьким про те, що у вас епілепсія, якщо ви досі цього не зробили

    Так вони зможуть дізнатися про правила надання першої допомоги та власне допомогти вам, коли у вас наступного разу буде напад. Знати про епілепсію близької людини – означає завжди думати на крок вперед, аби планувати свої дії.

    Не думайте про те, що після зізнання про захворювання ви залишитесь наодинці

    Часто негативна реакція на звістку про епілепсію пов’язана з браком інформації. Людина, яка не знає нічого про епілепсію, думатиме, що це – інфекційне захворювання, прокльон (“чорна хвороба” зокрема) або, навпаки, божа мітка.

    Розповідайте про епілепсію, її природу, різновиди та способи перебігу 

    Пояснюйте, посилайтеся на дослідження та відповідайте на всі питання ваших близьких. Лише так ви можете зруйнувати міфи, що сформувалися навколо них.

    Зважайте на те, як ви живете

    Є речі, які провокують напад епілепсії. Найпоширенішим чинником є яскраве та миготливе світло у разі світлочутливої рефлексії. Саме тому на концертах та інших масових заходах часто попереджають, аби люди з епілепсією зважали на тригери судомних нападів. 

    Викликати напад епілепсії може звичайний галас, читання або стрес

    Відвідайте лікаря-невролога, аби провести необхідні аналізи, встановити тип епілепсії, обрати метод лікування та контролювати свою взаємодію з чинниками епілептичних нападів.

     Кілька порад для людей, які мають близьких з епілепсією: 

    Потурбуйтеся про те, аби простір навколо людини був безпечним

    Стигматизація, засоромлення, ігнорування та дискримінація людей з епілепсією – це не вихід. Подякуйте людині, яка довірила вам таку інформацію та майте на увазі, що у ваших руках – її безпека.  

    Оскільки епілепсія – системне захворювання, до неї потрібен спеціальний підхід

    Не варто гіперопікати людину з епілепсією, проте майте на увазі, що деякі речі можуть бути тригерами епілептичних нападів. Наприклад, під час плавання або занять спортом, ризик пошкодитися вищий ніж на вулиці або вдома.

    Повторіть правила надання першої допомоги при нападі епілепсії

    Це необхідно зробити, навіть якщо ви впевнені, що напад ніколи не станеться у вашій присутності. Ця інформація відкладеться у пам’яті та зрине на поверхню тоді, коли буде життєво необхідна.


    Епілепсія – це проблема не лише дорослих, а й дітей. Що ж потрібно робити у разі виникнення перших симптомів?

     Симптоми і перші ознаки епілепсії у дітей: 

    Розпізнати захворювання часом буває дуже важко, оскільки її прояви дуже різноманітні. Існує думка, що захворювання завжди супроводжується судорожними нападами. Однак у деяких хворих таких нападів взагалі немає. А прояви епілепсії у новонароджених часто дуже складно відрізнити від звичайної рухової активності немовляти.

    Важливо відзначити, що під назвою «епілепсія» ховається більш ніж 60 хвороб з різними проявами. Це різноманіття проявів захворювання дуже часто ускладнює діагностику.

     Як захистити дитину від епілепсії? 

    На генетичну схильність вплинути не можна, тоді як від інших факторів ризику уберегти дитину цілком можливо:

    • під час вагітності уникайте інфекційних захворювань і впливу шкідливих речовин;
    • захищайте дитину від травм голови;
    • у міру можливості захищайте дитину від небезпечних інфекційних захворювань (менінгіту, енцефаліту тощо).

     Як лікувати епілепсію? 

    Лікування епілепсії завжди підбирається індивідуально для кожної дитини. Жодні загальні схеми лікування неприйнятні. Для кожної дитини існує не тільки своя оптимальна доза і режим прийому препарату, а й найкращі поєднання ліків.

    Джерело: https://vse.ee/bsz

    Фотоматеріали взяті з офіційної сторінки Уляни Супрун у фейсбуці.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *