Безбар`єрне середовище в закладі освіти. Вимоги до туалетних кімнат

З метою покращення в закладах освіти безбар`єрного середовища для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення управління освіти звертає увагу на необхідність забезпечення доступності будівель, споруд і приміщень закладів освіти згідно з державними будівельними нормами.

Облаштування туалетів закладів освіти здійснюється відповідно до ДБН В.2.2-3:2018 «Будинки і споруди. Заклади освіти», ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд».

У загальних туалетах для учнів (окремих для хлопчиків і дівчаток), які розміщуються на кожному поверсі закладу, слід передбачити універсальну кабіну загального користування для використання її дітьми з інвалідністю, у тому числі тими, що пересуваються на кріслах колісних, за допомогою милиць  та інших засобів.

Розміри в плані універсальної кабіни для відвідувачів туалету на кріслі колісному мають бути не меншими ніж (в чистоті): ширина – 1, 65 м, глибина – 1, 8 м.

В універсальній кабіні слід передбачити унітаз, умивальник, простір для розміщення крісла колісного, а також гачки для одягу, милиць та іншого приладдя.  Треба передбачити можливість встановлення поручнів, штанг, поворотних або відкритих сидінь, дзеркала на відповідній висоті або дзеркала з ухилом для вільного користування з будь-якого рівня. Один з поручнів біля унітазу має бути відкидним або бути облаштованим таким чином, щоб дозволяти людині під`їхати на кріслі колісному та  пересісти.

Слід передбачити також унітаз з функцією біде або до унітазу підводити змішувач з гігієнічним душем (лійкою).

Раковина умивальника кріпиться так, щоб знизу був простір 0,7 м, а верхня її площина була на висоті 0,8-0,85 м від підлоги.  Не дозволяється встановлення «ніжки» для умивальників типу «тюльпан» через неможливість під`їхати до раковини на кріслі колісному.

Ширина дверних прорізів має бути не менше ніж 0, 9 м.