Тест: чи зможете ви розпізнати суржик?

Суржик навколо нас! Ми чуємо його в транспорті, по телебаченні та на радіо, ми самі вживаємо його. А часом й не усвідомлюємо, що це суржик.

Суржик – це поєднання елементів двох або кількох мов, об’єднаних штучно, без дотримання норм літературної мови. “Розквіт” суржику почався у 30-ті роки ХХ століття, коли відбувалося масове переселення селян в міста. Крім того, велику вагу мало й тотальне зросійщення, що впроваджувалося на теренах України та інших сусідніх держав. Так, наприклад, в Білорусі теж є суржик, й називається він трасянка.

А знаєте, що спільного в термінах “суржик” та “трасянка”? Дивіться вже сьогодні о 20:00 “ПРОмовні витребеньки” та дізнавайтеся різні цікавинки про український суржик.

Сьогодні суржик міцно вкорінився в мову українців. Ба більше, деякі лінгвісти говорять про існування суржиків, тобто різних поєднань на різних територіях країни. Наприклад, на Галичині можна почути поєднання польської та української, в Закарпатті – угорської та української тощо.

Суржик є й у літературі та музиці. Його використовують, як художній засіб. І це підтверджує те, що суржик – це не завжди погано. Його можна, а інколи й треба, використовувати у відповідних контекстах та ситуаціях. Головні правила, що дозволяють це робити – свідоме використання суржику та знання української мови.

А щоб перевірити себе, ми підготували тест. Чи впораєтеся ви із суржиком?

В деяких питаннях потрібно зазначити кілька правильних відповідей.

Тестування на тему:
Чи зможете ви розпізнати суржик?
 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *