Заняття: Дряпанка – один з видів писанкарства

Мета. Навчити виготовляти дряпанки, познайомити із технологією роботи, формувати практичність, ознайомитися з історією дряпанки, вміти дарувати людям радість.

Обладнання. Яйця (вже зварені), барвники, голка(для вишивки хрестиком с тупим краєм), олівець.

Тип заняття: закріплення практичних навичок.

Форма: практичне заняття.

Хід заняття.

І. Організаційний момент.

Барвисте яйце

По столі котилось,

З ковбасою подружилось,

Біля хрону покрутилось,

В храмі освятилось.

(Писанка)

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

  1. Кожна група отримує писанку із прикріпленим завданням.

Завдання для груп.

1 група. Розповідь про кольори на писанці.

2 група.Розповідь про символи на писанці.

3 група. Легенди про писанку.

4 група. Які є види писанок?

Колективний розгляд презентації про види писанок і обговорення їх. Чудової весняної пори до нас приходить Великдень. Мабуть найулюбленіше і найважливіше свято всієї України. Отже, це пора писанок, дряпинок, мальованок, крашанок…

(презентація)

Яйце – це загальнолюдський символ життя, весни, сонця. Не можна уявити Великдень без Паски, крашанки, писанки. Тож не забуваймо і ми своїх звичаїв та воскресімо душу нашої неньки – України.

Писанка – своєрідний символ народного живопису. Вкрите візерунками яйце провіщає свято, уселяє віру в  життя і красу. Наші предки вважали, що все на світі почалося з яйця. У ньому минуле, теперішнє і майбутнє, воно – символ відродження світу. Приближаються Великодні свята. І з цим ми сьогодні почнемо готуватися до цього свята.      

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

Сьогодні  ми познайомимося ще з одним видом писанкарства.

Дряпанка ( шкрябанка) – це нашкрябування на яйці певного узору.

Робота ця дуже тонка, вимагає зосередженості і вправності. На вишкряпування складного малюнка може піти до кількох днів. Один необережний рух – робота втрачає свою досконалість. Ця робота для досвідчених майстрів. Але ми сьогодні спробуємо.

  1. Зразки дряпаних писанок.

Керівник гуртка: Для дряпання краще брати яйця коричневого відтінку. Шкарлупа таких яєць міцніша.

IV. Практична робота.

  1. Техніка безпеки.

 Виготовлення дряпанок.

Технологія послідовності роботи.

*  Яйце зварити (5-10 хвилин) в темному барвнику (вишневий, фіолетовий, темно-зелений).

*  На висушену шкарлупу нанести простим олівцем малюнок.

*  Голкою, вишкрябати нанесений попередньо орнамент.

  1. Індивідуальна робота дітей.

( Керівник гуртка весь час контролює роботу дітей, допомагає, виправляє недоліки у роботі).

V. Підсумок заняття.

  1. Огляд і оцінення виготовлених дряпанок.

    

Керівник гуртка:

– Чи сподобалась діти вам ця техніка?

– Що було найцікавіше?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.