СЮН: День вишиванки

Вишивання моє, вишивання…
Чорний – сум, а червоний – кохання.
Синій – небо, зелений – буття.
Вишиванка – це наше життя!    

День вишиванки – свято національної єдності, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу, а також об’єднати українців. Це свято національної свідомості, патріотизму, краси та дружби.

В міській станції юних натуралістів напередодні Дня вишиванки  вихованці закладу переглянули  документальний фільм «Спадок нації»( про вишиті сорочки).

Завідувач  музеєм побуту українського народу  Шевченко О.А. разом з вихованцями гуртків провела захід «Вишиванка – дзеркало народної душі». Завдяки цьому заходу діти поглибили  знання  про вишиванку , як вид мистецтва, про значення вишиванки у житті українців.

Музейний захід показав, що вихованці відчувають себе справжніми українцями та налаштовані на збереження культури, звичаїв і традицій свого народу.

Для гуртківців  старшого шкільного  віку провели  історичну вікторину:

  1. Коли з’явилися вишиванки?(Точних данних немає, але археологічні розкопки свідчать, що мистецтво вишивання відоме в Україні ще з часів енеоліту).
  2. Які ви знаєте традиційні способи вишивання сорочок? (Мережка, хрестик, вирізування, заволоч, низь, лиштва, кольоровий шовк).
  3. Які мотиви орнаменту використовувалися найчастіше? (рослинні, геометричні, зооморфні).
  4. Який письменник став законодавцем моди та почав носити вишиванку зі звичайним піджаком? (Іван Франко).
  5. Коли науковці України вперше почали займатися вивченням національного одягу?(Після того, як у 1876 відома письменниця Олена Пчілка видала альбом вишиванок).
  6. Коли почався перший модний бум на вишиванки у радянській Україні? (У 1920–1930-х роках).
  7. Коли відбулася перша вишиванкова хода? (У 2008 році).
  8. Які всесвітньо відомі дизайнери використовують фрагменти української вишивки під час створення одягу?(Gucci, Valentino, Dolce&Gabbana, Джон Гальяно та Жан-Поль Готьє).

Свято вишиванки  покликане  берегти споконвічні народні традиції і тому кожний громадянин України повинен підтримувати цю чудову традицію!