СЮТ: Заняття Школи педагогічної майстерності

30 вересня 2021 р. в міськСЮТ відбулося заняття Школи педагогічної майстерності за темою «Маніпуляція свідомістю людини в сучасному інформаційному суспільстві».

Однією з основних компетентностей, яка потрібна людині і у роботі і у повсякденному житті – це критичне мислення. Людина не вміє критично мислити від народження. Це вміння розвивається під час навчання, оволодіння певними загальними життєвими навичками. Розвиток критичного мислення, як можливість протидіяти маніпуляціям, є важливим і для педагогів і для вихованців.

Зав. відділом методичним Калініна Л.Г., використовуючи приклади та життєві ситуації, познайомила педагогів з тими методами, які найчастіше використовуються для маніпуляції свідомістю людини. Та при спільному обговоренні означили ті кроки, за допомогою яких можна відрізнити справжні новини, дійсну інформацію від фейків.

На практичних вправах Сайковська Л.О., зав. відділом організаційно-масової роботи, зупинилася на найбільш цікавих фактах про те, як найпопулярніша пошукова система Google отримує всі доступні дані про користувачів. А методист міськСЮТ Гапиченко Г.Є. навчила педагогів як за допомогою найпростіших засобів Google здійснювати пошук інформації за фотографіями.

Також педагоги отримали інформаційні матеріали з правилами щодо запобігання поширенню фейкових новин, та посиланнями на корисні Інтернет-ресурси.

В час, коли інформаційне отруєння легше отримати ніж харчове, треба дуже ретельно ставитися до всієї інформації, яка потрапляє до полю ношого зору та вчити це робити наших вихованців. Наша найкраща зброя – вміння аналізувати і замислюватися над тим, в чому нас хочуть переконати.