Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів в гуртожитках в період карантину в зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19)

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНІТАРНИЙ ЛІКАР УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

№ 48 від 04 серпня 2020 року

Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації
протиепідемічних заходів в гуртожитках в період карантину в зв’язку
поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19)

Відповідно до статті 40 Закону України «Про забезпечення санітарного та епидемічного благополуччя населення», на виконання пункту 17 постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», постановляю:

1. Затвердити Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів в гуртожитках в період карантину в зв’язку поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19), що додаються.

2. Директорату громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України довести цю постанову до відома зацікавлених центральних органів виконавчої влади, обласних та Київської міської державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування.

3. Ця постанова набирає чинності з 10 серпня 2020 року.

Заступник Міністра охорони здоров’я –
головний державний санітарний лікар       В. ЛЯШКО

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Головного санітарного
лікаря України від 04.08.20 №48

Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів в гуртожитках на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19)

Ці Тимчасові рекомендації розроблені для гуртожитків всіх типів (далі— гуртожитки) та повинні враховуватися власниками, керівниками та суб’єктами господарської діяльності з метою запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби (СОVID-19).

1. У гуртожитку повинна бути визначена відповідальна особа, яка проводить щоденний температурний скринінг безконтактним методом усім працівникам перед початком робочої зміни та особам, які проживають у гуртожитку.

Працівники, в яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37.2 або ознаки респіраторних захворювань не допускаються до виконання обов’язків.

При виявленні температури тіла понад 37.2 у осіб, які проживають у гуртожитку, такі особи підлягають ізоляції в ізоляторі до отримання консультації медичного працівника.

2. На вході до гуртожитку або окремих його приміщень, необхідно:

  • розмістити інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної хвороби СОVID-19;
  • організувати на вході до гуртожитку місця дія обробки рук спиртовмісними антисептиками з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропілового спирту та понад 70% для етилового спирту. Доцільно розмістити яскравий вказівник про необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка, вказівник тощо).

3. Перебування в приміщеннях загального перебування або користування (поза кімнатами) дозволяється лиши у респіраторі або захисній масці (у тому числі, виготовленій самостійно), так щоб були покриті ніс та рот.

4. В місцях потенційного скупчення осіб, які проживають у гуртожитку повинно бути нанесене відповідне тимчасове маркування для забезпечення дотримання дистанції не менше 1,3 метри.

На робочому місці, місці чергового (вахтера) гуртожитку встановлюється захисний екран. У разі неможливості встановлення захисного екрану, персонал має використовувати захисний щиток або окуляри.

5. Власник та адміністрація гуртожитку повинні забезпечити:

  • наявність щонайменше п’ятиденного запасу засобів індивідуального захисту та їх використання працівниками гуртожитку (респіратори або медичні маски, в тому числі саморобні, захисні рукавички);
  • постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників в санвузлах загального користування;
  • вологе прибирання місць скупчення проживаючих;
  • дезінфекцію поверхонь, з якими контактують відвідувачі, у всіх громадських та службових зонах (столи, стільці, ручки дверей, кнопки ліфтів, роздягальні, сходи, перила тощо) кожні 3-4 години, повторювати процедуру у будь-який час при забрудненні;
  • централізований збір використаних засобів індивідуального захисту, паперових серветок в окремі контейнери, урни з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою утилізацією;
  • розміщення додаткових контейнерів, урн для засобів індивідуального захисту, паперових серветок в місцях загального користування (холах, коридорах тощо);
  • контроль за використанням засобів індивідуального о захисту проживаючими в місцях загального користування та при переміщення приміщеннями гуртожитку (поза кімнатою);
  • обмеження масових зборів працівників та осіб які проживають у гуртожитку в закритих приміщеннях.

6. Працівники закладу зобов’язані:

  • регулярно мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше одного разу за 3 години;
  • утримуватися від контакту з особами, які мають симптоми респіраторних захворювань;
  • самоізолюватися у разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.

7. При виявленні у осіб, які проживають в гуртожитку симптомів гострого респіраторного захворювання та/або підвищення температури тіла, адміністрація невідкладно повідомляє заклад охорони здоров’я, який надає медичну допомогу особам, що проживають у гуртожитку, або медичний пункт, що обслуговує студентські містечка/гуртожиток та вживає невідкладних заходів щодо недопущення розповсюдження корона вірусної хвороби (СОVID-19) у гуртожитку.

При появі симптомів респіраторного захворювання та/або підвищення температури у особи, що проживає у гуртожитку, така особа підлягає ізоляції до отримання консультації медичного працівника.

За умови багатомісного розміщення, ізоляції підлягають усі особи, що спільно проживали з нею.

8. При виявленні випадку коронавірусної хвороби (СОVID-19) серед осіб, які проживають або перебувають в гуртожитках, працівники державних установ МОЗ епідеміологічного профілю проводять епідеміологічне розслідування випадку та встановлюють контактних осіб з урахуванням постійних контактів в місцях спільного побуту, у спільному з хворим житловому блоці або секції, користування стильними приміщеннями.

9. Особи з підозрою на коронавірусну хворобу (СОVID-19) підлягають госпіталізації або самоізоляції у відповідності до галузевих стандартів надання медичної допомоги.

10. Контактні особи підлягають самоізоляції у відповідності до галузевих стандартів в сфері охорони здоров’я та в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України від 22 липня 2020 року № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

11. Особам, що знаходяться на самоізоляції в приміщеннях гуртожитку, має бути забезпечено медичне спостереження, доставка харчових продуктів, медикаментів, засобів гігієни, особистих речей із дотриманням необхідних протиепідемічних заходів.

12. Особам, що знаходяться на самоізоляції в приміщеннях гуртожитку, у разі необхідності має бути надана медична допомога відповідно до Стандартів надання медичної допомоги хворим на СОVID-19.

13. Доступ до гуртожитку має бути обмежено на вході/виході, який забезпечує доступ до місць самоізоляції осіб.

14. Територіальні органи Національної поліції України або відповідні підрозділи Національний гвардії України після одержаний інформації щодо встановлення режиму самоізоляції в гуртожитках невідкладно вживають щодо контролю за дотриманням режиму самоізоляції шляхом забезпечення, за потреби, чергування біля місць масової самоізоляції осіб, для оперативного реагування на випадки порушення умов самоізоляції, встановлення тимчасових пунктів базування.

15. Власники. корівники та суб’єкти господарської діяльності організовують і забезпечить, супровід осіб, що проживають в гуртожитках та перебувають в самоізоляції, шляхом надання допомоги у вигулі тварин, доставці продуктів харчування, засобів гігієни, лікарських засобів та медичних виробів.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *