Об’єднаймо зусилля з попередження травмування дітей на дорогах!

Збереження життя та здоров’я людини – головне завдання будь-якого суспільства. Одним із факторів ризику є транспортні пригоди, через які, на дорозі, щодня гинуть люди, чиїсь близькі, рідні, друзі. Особливо боляче й страшно, коли страждають діти. На сьогодні, ситуація з травмуванням дітей на дорогах міста виглядає вкрай небезпечно, адже інтенсивність дорожнього руху зростає небувалими темпами. А це, в свою чергу, підвищує відповідальність учасників дорожнього руху: водіїв та пішоходів. І щоб не трапилось біди – всі мають знати закони дороги.
Багато чинників заважають дитині адекватно реагувати на небезпеку. Діти мають пам’ятати, що водії не завжди уважні під час керування автомобілем, не зменшують швидкість, наближаючись до пішохідних переходів, під час руху користуються мобільними телефонами.
Закладами освіти міста значна увага приділяється вихованню у підростаючого покоління навичок безпеки, попередженню ДТП. Так, щороку діти беруть активну участь у Всеукраїнських профілактичних заходах «Увага! Діти-на дорозі!», під час яких обстежуються прилеглі до закладів освіти території з метою виявлення недоліків у облаштуванні дорожньої мережі, проводяться єдині уроки, виховні години, бесіди, інструктажі з правил дорожнього руху; для молодших школярів розробляються безпечні маршрути від дому до школи та у зворотному напрямку. В усіх закладах створено загони юних інспекторів руху, які пропагують безпечну поведінку учасників дорожнього руху, проводяться виставки дитячих малюнків і плакатів, театралізовані вистави, виступи агітбригад ЮІР. Протягом навчального року, особливо перед канікулами, відбуваються заходи щодо профілактики дитячого дорожньо-транспортного травматизму. Працівники Національної поліції зустрічаються з учнями, розповідають про випадки ДТП, а також акцентують увагу на необхідності вивчення правил дорожнього руху, що забезпечить правильність поведінки на дорозі, збереження пішоходами і водіями життя та здоров’я.
Хочеться наголосити, що прикладом для дітей у дотриманні правил дорожнього руху мають бути батьки. Суворим дотриманням вимог ПДР вони спонукають дітей їх наслідувати. Але часто, поведінка дорослих зводить усе нанівець! Батьки ігнорують правила і ведуть за собою дітей, наражаючи не тільки себе, а й своїх рідних на небезпеку.
Ми маємо об’єднати свої зусилля! Заклади освіти мають навчити елементарним правилам поведінки на дорозі, батьки, у свою чергу, закріпити і поглибити ці знання на практиці, а юні пішоходи зрозуміти, що від їх поведінки залежить не тільки власне життя, а й життя багатьох учасників руху.