Школярі з трьох областей України опанували плогінг та грали у форум-театр в еко-таборі «School Recycling Camp 2019» під Миколаєвом

Учні старших класів з трьох областей України тренувалися збирати сміття під час пробіжки та грали у форум-театр на першому Всеукраїнському екологічному таборі «School Recycling Camp 2019», який спрямований на формування дбайливого ставлення до навколишнього природного середовища.

 Захід пройшов з 3 по 7 червня 2019 року в рекреаційній зоні села Мішково-Погорілове Миколаївської області.

 Протягом п’яти днів 50 школярів 8-10 класів з Миколаївської, Кіровоградської та Київської області, які небайдужі до екологічної тематики, поринули в атмосферу активного літнього відпочинку, для того щоб разом поспілкуватися на тему охорони навколишнього середовища та добре провести час.

 «Говорячи про PepsiCo в Україні, ми від початку поставили собі за мету бути соціально відповідальними. Три ключові напрямки роботи компанії сьогодні – це Продукти, Планета і Люди. Саме тому для нас важлива тема здорового способу життя і, звісно, екологічна відповідальність перед майбутніми поколіннями. Ми сортуємо та збираємо всі відходи із залученням юних мешканців громад. І ми дуже горді, що саме Миколаїв став першим містом в Україні, де всі школи були залучені до цього процесу. І результати вам відомі», – звернувся до учасників еко-табору Валерій Жуков, заступник директора департаменту зі зв’язків з органами влади та громадськістю PepsiCo в Україні.

 В програмі еко-табору були щоденні навчальні ігри, виступи спікерів, цікаві майстер-класи та безліч годин дозвілля на свіжому повітрі й занурення у дику природу на річці Інгул та в Ташкентському лісі. Окрім щоденних екологічних практик підлітки грали у форум-театр, беручи за основу ситуації з реального життя.

 «Форум-театр – це сучасний засіб виховання молоді. Він мало поширений в Україні, проте його давно використовують в багатьох країнах світу для того, щоб відкрити самого себе та інших; для вираження наших бажань; як засіб зміни обставин, які завдають нещастя і біль. Форум-театр є мовою, яка допомагає розвинути емоційні сфери свідомості і виробити креативний підхід до позитивного вирішення проблем», – каже Юлія Мархель, співзасновник міжнародного руху Let’s Do It World, автор проекту School Recycling.

 Під час святкування Всесвітнього дня охорони довкілля юні еко-активісти створили інсталяцію «Земля – наше майбутнє» про агресивне використання природних ресурсів й поступове засмічення природи, що провокують невідворотні зміни клімату на планеті.

 Ще однією особливістю еко-табору став «плогінг» – незвичне прибирання на природі, яке поєднане із спортивними вправами та роздільним збором відходів. Подібний формат «прибирання» стрімко набирає популярності. Його започаткував житель Швеції Ерік Альхстром у 2017 році у зв’язку з глобальним засміченням довкілля у світі.

 «Плогінг – це прибирання зелених зон відпочинку під час пробіжки. Більше того, плогінг мав формат роздільного збирання сміття, тобто кожен учасник табору збирав конкретну фракцію, щоб потім відправити відходи на переробку», – каже Анна Ганжул, керівник проектів КУ «Агенція розвитку Миколаєва», позаштатний радник Миколаївського міського голови з питань впровадження роздільного збору відходів у Миколаєві.

 За її словами, щоб потрапити до екологічного табору «School Recycling Camp 2019», миколаївські школярі взяли участь у відборі. Краща двадцятка отримала можливість здобути новий досвід у сфері охорони навколишнього середовища (учасники табору розробили екологічні проекти, які будуть впроваджуватися наступного навчального року) та добре провести час.

 Організаторами еко-табору є міжнародний молодіжний рух School Recycling World спільно з громадською організацією «Всеукраїнський молодіжний рух «ЛЕЦ ДУ ІТ ЮКРЕЙН» (Let’s do it, Ukraine) та КУ «Агенція розвитку Миколаєва» за підтримки генерального партнера проекту компанії PepsiCo Україна, Міністерства освіти і науки України, Міністерства Молоді та спорту України.

КУ «Агенція розвитку Миколаєва»