Розроблений новий стандарт базової середньої освіти

Міністерством освіти розроблений проект Державного стандарту базової середньої освіти. Проект документа оприлюднений з метою його громадського обговорення.

Державний стандарт, у разі його ухвалення урядом, застосовуватиметься з 1 вересня 2022 року для учнів, які навчатимуться за програмами дванадцятирічної повної загальної середньої освіти.

Новий стандарт визначає вимоги до обов’язкових результатів навчання та компетентностей школярів впродовж навчання у 5-9 класі.

Цей Державний стандарт стане основою для розроблення типових та інших освітніх програм.

На основі освітніх програм будуть розроблені навчальні програми, у яких буде визначено опис очікуваних результатів навчання з навчальних предметів, перелік та послідовність вивчення тем навчального матеріалу, рекомендації щодо кількості годин на кожну тему, розподіл тем за роками навчання та кількістю годин, відведених на вивчення навчального предмета (інтегрованого курсу).

Згідно з документом, базова середня освіта матиме такі цикли, як адаптаційний (5-6 класи) та базове предметне навчання (7-9 класи), що враховують вікові особливості розвитку та потреби здобувачів і дають можливість забезпечити подолання розбіжностей у досягненнях, зумовлених готовністю до здобуття освіти.

Проект Державного стандарту базової середньої освіти також визначає зміст ключових компетентностей здобувачів базової середньої освіти, загальну характеристику змісту навчання, загальний обсяг навчального навантаження, підходи до оцінювання навчальних досягнень здобувачів базової середньої освіти, зокрема державної підсумкової атестації.

Обговорення проекту документа триватиме до 25 липня. Зауваження та пропозиції до проекту можна надавати електронною поштою за адресами: [email protected][email protected].