Обережно Кір!

В Україні триває спалах кору – одного з найбільш заразних захворювань, відомих у світі. Ліків від кору не існує, єдиний надійний метод профілактики захворювання – вакцинація.

Кір – одна з головних причин дитячої смертності в світі.

Вірус кору – надзвичайно заразний, він швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Саме через це, кір –  одне з найбільш заразних захворювань, відомих у світі.

За даними ДУ «Миколаївський обласний лабораторний центр МОЗ України» у Миколаївській області з початку року захворіло на кір – 1090 осіб (показник – 95,13 на 100 тис. нас.), у тому числі дорослих – 748 та 342 дитини. Госпіталізовано до закладів охорони здоров’я області у 2019 році хворих на кір – 888 осіб.

Лабораторно підтверджено діагноз у 30 хворих (2,75%), з них – 9 дітей, епідеміологічно пов’язані – 31 випадок та клінічно 1029 випадків.

Розподіл хворих за віковими групами: дитяче населення (до 1 року життя –  59 (5,4%), 1-4 роки – 84 (7,7%), 5-9 років – 85 (7,8%), 10-14 років – 67 (6,1%),       15-17 років – 48 (4,4%) та доросле населення – 748 (68,6%). Найбільш уразливими є вікові групи 5-9 років та дорослі.

Основними причинами розповсюдження захворювання на кір, особливо в організованих колективах, є несвоєчасне звернення хворих за медичною допомогою та відмова батьків від проведення щеплення.

Летальних випадків з початку 2019 року зареєстровано не було (2018 рік – 1 випадок від наслідків кору на фоні важкого хронічного захворювання).

Єдиним дієвим захистом проти кору є вакцинація, у тому числі контингентів ризику та контактних в осередках захворювання, а також обмежувальні заходи в організованих колективах.

Згідно з вимогами Календаря профілактичних щеплень в Україні рівень охоплення щепленнями проти кору дитячого населення повинен дорівнювати 95%.

Щеплення від кору потрібно зробити, якщо:

  • дитині виповнилося 12 місяців: не зволікайте із плановим щепленням КПК;
  • дитина старша від 1 року і ви пропустили перше щеплення — негайно надолужте його, звернувшись до вашого медичного закладу;
  • дитині 6 років — це час іти на планову ревакцинацію КПК,
  • ви пропустили планову ревакцинацію в 6 років. У цьому випадку зверніться до медичного закладу, адже тільки дві дози вакцини забезпечують повний захист;
  • дитині 6 та більше років і вона не має жодного щеплення КПК. У такому разі потрібно зробити два щеплення з інтервалом не менше одного місяця;
  • ви не пам’ятаєте, чи робили дитині щеплення КПК, і не маєте документальних підтверджень. У цьому випадку дитину також потрібно вакцинувати;
  • ви свого часу зробили помилку і неправомірним шляхом отримали фіктивні дані про щеплення Вашої дитини;
  • підлітки, а також дорослі, що не хворіли на кір, не отримували щеплень від кору. Їм також потрібна вакцинація від кору

Порадьтеся щодо вакцинації КПК зі своїм лікарем або медичною сестрою. Щоб прийняти інформоване рішення про вакцинацію, поговоріть з лікарем. Підготуйтеся до консультації та складіть список питань, що вас турбують. Лікар розкаже про вакцину, можливі реакції організму на щеплення та порадить, як користуватися жарознижувальними препаратами, якщо в дитини підвищиться температура. Дізнайтеся, у якому випадку слід звернутися до лікаря та коли потрібно робити наступне щеплення.

Вакцинація є законним правом кожного з нас на захист від кору –  захворювання, яке може призвести до ускладнень або смерті. А ще вакцинація – це наш обов’язок: перед нашими дітьми, рідними і всіма людьми, що мешкають у нашій країні.

Тільки вакцина може захистити вас та ваших дітей від хвороби й тяжких ускладнень. Зверніться до лікаря та подбайте про вакцинацію. Давайте подолаємо цей вірус разом!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *