Благодійність в школах: за і проти

Влада, батьківські комітети і громадськість сіли за «круглий» стіл, аби обговорити болючу тему існування в школах фондів, до яких батьки здають гроші. В обговоренні взяли участь Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, перший віцемер Володимир Криленко, начальник управління освіти Ганна Личко, представники батьківських комітетів зі всього міста.

Олександр Сєнкевич зазначив, що сьогодні, на жаль, влада не може за бюджетні кошти забезпечити абсолютно все, що необхідне, дитячим навчальним закладам, як загальноосвітнім, так і дошкільним. І це при тому, що із міського бюджету на потреби галузі освіти йде кожна четверта гривня. Саме цим і було зумовлене те, що почали існувати фонди школи, фонди класу чи групи. Цьому питанню вже багато років, але останнім часом збирання грошей на різні потреби інколи призводить до булінгу, причому, як з боку батьків, так і з боку вчителів. І це особливо непокоїть, адже в основі своїй здача коштів  має бути абсолютно добровільною.

– Ми не хочемо ніяким чином торкатися батьківських коштів. Ані впливати на їх використання, ані перевіряти, ані навіть дізнаватися про те, куди, як і скільки їх зібрали та використали. Але я готовий вислухати вас із вашими побажаннями і пропозиціями. Свого часу я пропонував кожній школі зробити наступне: вивішати в доступному місці три аркуші з інформацією, скільки коштів заклад просив у управління освіти (бюджетний запит), скільки коштів виділило управління, на що витрачаються батьківські кошти, – наголосив Олександр Сєнкевич.

Присутній на зустрічі громадський активіст Юрій Барк зазначив, що єдиний на сьогодні легітимний спосіб збирати кошти – створити благодійний фонд. Тоді – на його думку – процес збирання коштів і їх використання стануть абсолютно прозорими. Представники батьківських комітетів в більшості своїй не погодилися з ним через різні причини. Наприклад, далеко не всі батьки займають  настільки активну позицію, що готові працювати у такому фонді на громадських засадах, або складність використання коштів на якісь поточні недорогі потреби, на кшталт замінити лампочку. Юрій Барк наголосив, що всі господарчі проблеми має вирішувати адміністрація школи. В свою чергу, Володимир Криленко розповів про те, як можна активно використовувати додаткові джерела фінансування. Так, є заклади, які вже успішно пишуть і втілюють гранти, залучають гроші на різні потреби. Ця інформація зацікавила присутніх.

– Ми вже провели інформаційну роботу в навчальних закладах, розповіли, що кращий спосіб – створити благодійний фонд. Але ми не можемо наполягати на цьому процесі, більші того, в принципі брати в ньому участь. І працюємо над бюджетними запитами. Якщо бачимо, що він врахував не все, повертаємо на доопрацювання до школи. Якщо ми не знайдемо всіх коштів, то принаймні, будемо знати точно, скільки і чого потрібно, – зауважила начальник управління освіти Ганна Личко.

Учасники обговорення також висловили подяку Олександру Сєнкевичу за вирішення низки питань щодо безпеки дітей на вулицях міста і в навчальних закладах.

– Я обов’язково звернуся ще раз до директорів всіх навчальних закладів. Пропоную вам, і громадськості, і батькам, і управлінню освіти,  по результатах нашої зустрічі написати листа, в якому ще раз роз’яснити з юридичної точки зору інформацію щодо благодійних фондів, про те, що можна робити, чого – ні в якому разі. І головне, пам’ятайте: ми самі можемо зробити багато, якщо будемо хотіти. Тому буду підтримувати всі гарні започаткування і сприяти їх розвитку, – резюмував Олександр Сєнкевич.

Відділ інформаційного забезпечення департаменту міського голови

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *