Найчастіші запитання та рекомендації щодо коронавірусу

У звязку із загрозою поширення коронавірусної інфекції та заходамищо вживають уряди країнщоб запобігти її розповсюдженнюпропонуємо ознайомитись з актуальною інформацією щодо коронавірусу від Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Що таке коронавірус?

Коронавіруси становлять велике сімейство вірусів з доведеними хвороботворними властивостями по відношенню до людини або тварин. Відомо, що ряд коронавірусів здатний викликати у людини респіраторні інфекції в діапазоні від звичайної застуди до більш серйозних станів, таких як близькосхідний респіраторний синдром і важкий гострий респіраторний синдром. Останній з нещодавно відкритих коронавірусів викликає захворювання COVID-19.

Що таке COVID-19?

COVID-19 – інфекційне захворювання, викликане останнім з нещодавно відкритих коронавірусів. До спалаху інфекції в Ухані (Китай) в грудні 2019 року про новий вірус і захворювання нічого не було відомо.

Які симптоми COVID-19?

До найбільш поширених симптомів COVID-19 відносяться підвищення температури тіла, втомлюваність і сухий кашель. У деяких хворих можуть бути різні болі, закладеність носа, нежить, фарингіт або діарея. Як правило, ці симптоми розвиваються поступово і носять слабо виражений характер.

У деяких інфікованих осіб не виникає будь-яких симптомів або поганого самопочуття. У більшості людей (близько 80%) хвороба завершується одужанням, при цьому специфічних лікувальних заходів не потрібно.

Приблизно в одному з шести випадків COVID-19 виникає важка симптоматика з розвитком дихальної недостатності.

У літніх людей, а також осіб з наявними соматичними захворюваннями, наприклад, артеріальною гіпертензією, захворюваннями серця або діабету, ймовірність важкого перебігу захворювання вище.

При наявності підвищеної температури тіла, кашлю і утрудненого дихання слід звертатися за медичною допомогою.

Як поширюється вірус?

Заразитися 2019-nCoV можна від інших людей, якщо вони інфіковані вірусом. Захворювання може передаватися від людини до людини через дрібні краплі, які виділяються з носа або рота хворого COVID-19 при кашлі або чханні. Ці краплі потрапляють на навколишні предмети і поверхні. Інші люди можуть заразитися в результаті дотику спочатку до таких предметів або поверхонь, а потім – до очей, носа або рота.

Окрім того, зараження може відбутися при вдиханні дрібних крапель, які виділяються при кашлі або чханні людини з COVID-19. З цієї причини важливо триматися від хворої людини на відстані більше 1 метра. ВООЗ надалі слідкує за дослідженнями з питань шляхів передачі COVID-19 і буде публікувати інформацію в міру її поновлення.

Чи передається вірусщо викликає COVID-19, через повітря?

Відповідно до актуальних даних, більш вагомим фактором передачі вірусу, ніж повітря, є саме дрібні краплі, що виділяються з дихальних шляхів.

Чи можна заразитися COVID-19 від людиниу якої не спостерігається жодних симптомів?

Вірус в основному поширюється через краплі, що виділяються з дихальних шляхів людини при кашлі або чханні. Ризик зараження від людини, що не має жодних симптомів, вкрай низький. З іншого боку, у багатьох людей симптоми COVID-19 бувають виражені дуже слабо. Це особливо характерно для ранніх стадій захворювання.

Таким чином, ризик передачі COVID-19 від людини, яка не відчуває себе хворою і має тільки слабкий кашель, існує. ВООЗ відстежує хід поточних досліджень щодо інтервалу часу, протягом якого хвора людина залишається заразною, і буде публікувати інформацію в міру її поновлення.

Як я можу захистити себе і запобігти поширенню захворювання?

Слідкуйте за актуальною інформацією про захворювання, яку можна знайти на веб-сайті ВООЗ, а також на сайті Міністерства охорони здоров’я України. У багатьох країнах світу зареєстровані випадки зараження COVID-19, а в деяких – спалахи захворювання.

Владі Китаю, а також ряду інших країн, в яких були зафіксовані спалахи, вдалося сповільнити поширення захворювання або повністю його зупинити. Проте ситуація як і раніше непередбачувана, в зв’язку з чим слід залишатися в курсі останніх подій.

Дотримуючись простих запобіжних заходів, ви можете знизити ризик зараження або розповсюдження COVID-19:

Регулярно обробляйте руки спиртовмісним засобом або мийте їх з миломНавіщо це потрібно? Якщо на поверхні рук присутній вірус, то обробка рук спиртовмісних засобом або миття їх з милом вб’є його.

Тримайтеся на відстані не менше одного метра від людей які кашляють або чхаютьНавіщо це потрібно? При кашлі або чханні з носа або рота виділяються дрібні каплі, що містять вірус, які людина поширює навколо себе.

Перебуваючи занадто близько до такої людини, ви ризикуєте вдихнути ці краплі і заразитися від неї, в тому числі коронавірусною інфекцією, якщо людина хвора на COVID-19.

По можливостіне чіпайте руками очініс і рот. Навіщо це потрібно? Руки торкаються багатьох поверхонь, і на них може потрапити вірус. Опинившись на руках, вірусні частинки можуть потрапляти в очі, ніс або рот. З цих частин тіла вірус може потрапляти до організму і викликати захворювання.

Дотримуйтесь правил респіраторної гігієниЯк вам, так і оточуючим слід дотримуватися правил респіраторної гігієни. Для цього необхідно прикривати рот або ніс згином ліктя або серветкою при кашлі або чханні.

Використану серветку потрібно відразу ж викинути. Навіщо це потрібно? Вірус передається через дрібні краплі. Строго дотримуючись правил респіраторної гігієни, ви можете захистити оточуючих від таких вірусних захворювань, як ГРВІ, грип та COVID-19.

Якщо ви погано себе почуваєтезалишайтеся вдомаПри підвищенні температури, появі кашлю і скруті дихання якомога швидше звертайтеся за медичною допомогою. Слідкуйте за вказівками місцевих органів охорони здоров’я.

Навіщо це потрібно? У центральних і місцевих органів охорони здоров’я є найактуальніша інформація про ситуацію в районі вашого проживання. Своєчасне звернення за медичною допомогою дозволить медичним фахівцям оперативно направити вас до лікувальної установи. Крім того, ви тим самим забезпечите себе і допоможете запобігти поширенню вірусних та інших інфекцій.

Заходи індивідуального захисту для тиххто нещодавно (за останні 14 дніввідвідував регіони поширення COVID-19:

  • Дотримуйтесь вказівок, поданих вище.
  • Якщо ви відчули певні симптомизалишайтеся вдома до одужаннянавіть якщо у вас слабо виражені симптоми захворювання, наприклад, головний біль, субфебрильна температура (37,3°C або вище) або невелика нежить. Якщо ви просите когось приносити вам продукти і ходити за вас до магазину, користуйтеся маскою, щоб не заразити людину, яка приходить до вас. Навіщо це потрібно? Утримуючись від контакту з оточуючими і не відвідуючи лікувальні установи, ви допомагаєте цим установам працювати ефективніше і захищаєте себе і оточуючих від можливого зараження COVID-19 або іншими вірусними інфекціями.
  • Якщо у вас підвищена температура тілакашель і утруднене диханняне відкладайте звернення за медичною допомогою, оскільки ці симптоми можуть бути викликані респіраторною інфекцією або іншим серйозним захворюванням. Негайно звертайтеся до медичного закладу і повідомте медичного фахівця про всі останні поїздки або контакти з подорожуючими людьми. Навіщо це потрібно? Своєчасне звернення за медичною допомогою дозволить медичним фахівцям оперативно направити вас до лікувальної установи. Крім того, це допоможе профілактиці ймовірного поширення COVID-19 та інших вірусних інфекцій.

Наскільки мені варто боятися зараження COVID-19?

Рівень ризику визначається місцем вашого перебування, а точніше наявністю або відсутністю спалаху захворювання в цьому районі. Для більшості людей в більшості регіонів ризик зараження COVID-19 як і раніше малий. Проте в деяких частинах світу (містах або районах) захворювання продовжує поширюватися.

Ризик зараження вище для тих, хто проживає в таких районах або відвідує їх. Уряди країн і органи управління охороною здоров’я здійснюють заходи реагування на кожен новий випадок зараження COVID-19. При наявності введених на місцевому рівні обмежень на поїздки, пересування або масові заходи дотримуйтесь цього режиму. Підтримуючи заходи з контролю за поширенням захворювання, ви можете зменшити ризик зараження або розповсюдження COVID-19.

Як свідчить приклад Китаю і ряду інших країн, в наших силах обмежити поширення спалахів захворювання і зупинити передачу інфекції. На жаль, спалахи можуть швидко виникати в нових осередках. Важливо залишатися в курсі обстановки у вашому регіоні або регіоні, який ви плануєте відвідати. ВООЗ щодня публікує оновлені дані про поточну епідеміологічну обстановку по COVID-19 в усьому світі. Ці відомості доступні за адресою https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/ (англійською мовою).

Чи потрібно хвилюватися через COVID-19?

Як правило, коронавірусна інфекція COVID-19 протікає в легкій формі, особливо у дітей та осіб молодого віку. Проте існує важка форма інфекції: приблизно в одному з п’яти випадків хворим необхідна госпіталізація. Тому занепокоєння людей за себе і близьких у зв’язку зі спалахом COVID-19 виправдане.

При цьому ми можемо направити наші зусилля в конструктивне русло і вжити заходів щодо захисту власного здоров’я, здоров’я наших близьких і людей в нашій громаді.

Найголовнішим і першочерговим заходом є регулярне та ретельне миття рук, а також дотримання правил респіраторної гігієни.

По-друге, необхідно стежити за розвитком подій і дотримуватися рекомендацій місцевих органів управління охороною здоров’я, в тому числі дотримуватися введених обмежень на поїздки, пересування або масові заходи.

Інформація про запобіжні заходи для захисту від інфекції доступна за посиланням.

Кому загрожує ризик важкого перебігу хвороби?

Відомості про COVID-19 ще не повні, але, мабуть, важкий перебіг хвороби частіше буває у літніх людей, а також у людей з наявними соматичними захворюваннями (наприклад, артеріальною гіпертензією, захворюваннями серця, легенів, раку або діабету).

Чи є антибіотики ефективним засобом профілактики і лікування інфекції 2019-nCoV?

Ні. Антибіотики не діють на віруси, вони активні тільки по відношенню до бактеріальних інфекцій. Захворювання COVID-19 має вірусну природу, тому антибіотики неефективні. Не слід користуватися антибіотиками для профілактики або лікування COVID-19. Їх застосування допускається тільки за призначенням лікаря для лікування бактеріальної інфекції.

Чи є в даний час лікарські препарати або терапіящо дозволяють попереджати або лікувати COVID-19?

Ряд засобів медицини, а також традиційних народних або домашніх засобів може сприяти поліпшенню самопочуття і полегшення симптомів захворювання COVID-19, проте, в даний час немає фактичних даних, які б могли свідчити про те, що дія будь-якого з наявних препаратів дозволяє запобігти захворюванню або лікувати захворювання.

ВООЗ не рекомендує проводити самолікування за допомогою будь-яких лікарських препаратів, включаючи антибіотики, з метою профілактики або лікування інфекції COVID-19. У той же час ведуться клінічні випробування ряду засобів як західної, так і традиційної народної медицини. ВООЗ продовжить публікувати оновлені відомості по мірі появи клінічних даних.

Чи слід мені носити маскущоб захистити себе?

Вам слід носити маску тільки в тому випадку, якщо у вас є симптоми COVID-19 (особливо кашель) або якщо ви здійснюєте догляд за людиною, яка може бути хворою на COVID-19. Одноразові маски не можна використовувати повторно.

Якщо у вас немає симптомів захворювання або ви не здійснюєте догляд за хворою людиною, використання маски буде нераціональним. В даний час в світі відзначається дефіцит масок, тому ВООЗ закликає всіх до ощадливого використання масок.

До числа найбільш ефективних заходів захисту власного здоров’я і здоров’я оточуючих від COVID-19 відноситься часте миття рук, прикривання носа і рота згином ліктя або серветкою при кашлі, а також дотримання дистанції не менше 1 метра до людей, які кашляють або чхають.

Скільки триває інкубаційний період COVID-19?

Інкубаційний період — це період часу між зараженням і появою клінічних симптомів хвороби. Згідно з більшістю оцінок, тривалість інкубаційного періоду COVID-19 коливається в межах від 1-го до 14-ти днів і найчастіше становить близько п’яти днів. Ці оцінки будуть уточнюватися в міру надходження нових даних.

Як довго вірус виживає на поверхнях?

Тривалість виживання вірусу 2019 nCoV на поверхнях поки точно не встановлена, проте передбачається, що за цим параметром він схожий з іншими представниками сімейства коронавірусів. За даними досліджень, вірус зберігає життєздатність на поверхнях від декількох годин до декількох днів. Конкретні терміни залежать від ряду умов (наприклад, типу поверхні, температури і вологісті повітря).

Якщо ви підозрюєте, що на поверхні може бути присутнім вірус, для знищення мікроорганізмів і захисту себе і оточуючих обробіть її звичайним дезинфікуючим засобом. Не забувайте обробляти руки спиртовмісним засобом або мити руки з милом. Не торкайтеся до очей, рота або носа.

Чи безпечно отримувати посилки з районув якому зареєстровані випадки захворювання COVID-19?

Так. Імовірність того, що інфекція може передаватися від хворої людини через замовлені товари, низька, так само як і ризик зараження вірусним збудником COVID-19 від упаковки, яка піддавалася переміщенню, перевезенню і перебувала під впливом різних погодних і температурних умов.

Складено за інформацією Всесвітньої організації охорони здоровя.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *