Про важливі аспекти репродуктивного здоров’я: сексуальний розвиток і здоров’я підлітків

Отже, про що незручно спитати у батьків?

  1. Інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ) поширюються в основному від однієї інфікованої людини іншій при статевих стосунках. Деякі інфекції можуть також передаватися від матері дитині під час вагітності та пологів, також можуть передаватися через продукти крові і при пересадці тканин. У число хвороб, що викликаються ІПСШ, входять сифіліс, ВІЛ і рак шийки матки.

  2. Збудниками ІПСШ частіше за все бувають віруси та бактерії. Найпоширеніші бактеріальні ІПСШ — гонорея, хламідіоз і сифіліс. Вірусні ІПСШ — найнебезпечніші, оскільки не існує ліків, здатних знищити вірус в організмі, тому часто він залишається в організмі на все життя. Найпоширенішими збудниками ІПСШ є вірус генітального герпесу, вірус папіломи людини (ВПЛ), вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), вірус гепатиту С і В.

  3. ІПСШ часто протікають без симптомів, особливо у дівчат. Тому хлопці та дівчата, сексуальні партнери яких мають симптоми ІПСШ, повинні звертатися за медичною допомогою, незалежно від того, чи є у них ознаки захворювання, чи ні. Невідкладно проведене ефективне лікування допоможе уникнути розвитку ускладнень. Невід’ємною частиною лікування ІПСШ є оповіщення статевого партнера. Таким чином можна запобігти новим випадкам інфікування і обмежити подальше поширення інфекцій.

  4. ІПСШ вражають дівчат-підлітків. Щорічно одна з 20-ти дівчат-підлітків набуває бактеріальну інфекцію при сексуальному контакті. Інфекції викликають пошкодження фаллопієвих (маткових) труб, які призводять до жіночого безпліддя. У 10% – 40% дівчат та жінок з нелікованою хламідійною інфекцією розвиваються симптоматичні запальні захворювання тазових органів. У 30% – 40% випадків жіночого безпліддя є постінфекційні пошкодження фаллопієвих труб.

  5. Найбільш поширеними загальними ознаками ІПСШ є: висипки, виразки, пухирці, бородавки навколо статевих органів; свербіння і печія статевих органів; часте сечовиділення, що іноді супроводжується болем і печією; болі внизу живота (у дівчаток); незвичні виділення зі статевих органів; неприємний запах виділень; підвищення температури тіла; опухання лімфовузлів.

  6. Однією з найбільш смертоносних інфекцій для дівчаток, що передаються статевим шляхом, є папіломавірус людини (ПВЛ). Практично всі випадки раку шийки матки пов’язані з генітальною інфекцією, що викликається цим вірусом. Рак шийки матки є другим найбільш поширеним типом раку серед жінок – щороку відбувається 500 000 нових випадків захворювання та 250 000 випадків смерті. Нова вакцина, що запобігає інфікуванню, може сприяти зменшенню числа випадків смерті, пов’язаних з раком шийки матки.

  7. Більше 15 мільйонів з 135 мільйонів випадків народження живих дітей у всьому світі відбуваються серед дівчат у віці 15-19 років. Ранні пологи підвищують ризик ускладнень здоров’я та смертності як для матерів, так і для їхніх новонароджених дітей.

  8. Попередити небажану вагітність можна, використовуючи найбільш популярні та доступні для молоді методи: презервативи!,  менш популярні: методи природного планування сім’ї; в крайніх випадках – невідкладну контрацепцію (застосування таблетованих препаратів, які містять естрогени і прогестагеновий компонент — КОКів), але виключно за рекомендацією лікаря-гінеколога!

  9. Встановити вагітність можна:
– за допомогою тесту на вагітність (в аптеці у вільному продажу), починаючи з 3-5 дня затримки менструації;
– через 1,5-2 тижні з моменту затримки менструації за допомогою ультразвукового обстеження (УЗД);
– через два і більше тижнів з моменту затримки менструації при огляді гінекологом.

  10. Підлітки повинні знати, що вагітність може наступити, навіть якщо…
– був перерваний статевий акт;
– дівчина вперше вступила в інтимні (сексуальні) відносини;
– менструація ще не закінчилася повністю;
– дівоча пліва не була порушена;
– після статевого акту дівчина спринцювалася або закладала ліки в піхву;
– сім’явиверження відбулося не в піхву;
– презерватив був порваний.

  11. Як розпізнати вагітність. Зверніть увагу на деякі зміни, які можуть бути її ознаками / симптомами:
– затримка менструації або вона пройшла в строк, але дуже мізерно;
– ознаки «раннього токсикозу» (нудота, блювання, більш виражене вранці, непереносимість запахів);
– змінилися смакові переваги, пропав або посилився апетит;
– збільшення, тяжкість молочних залоз;
– часті зміни в настрої (плаксивість, дратівливість) і стомлюваність, хронічна втома.

  12. Вагітні дівчатка-підлітки з більшою імовірністю вдаються до небезпечного аборту. За оцінками, в світі щорічно проводиться три мільйони небезпечних абортів серед дівчат у віці 15-19 років. Небезпечний аборт значно погіршує тягар тривалих проблем зі здоров’ям і материнської смерті.

  13. При належному і сталому використанні, презервативи є одним із найбільш ефективних способів захисту від ІПСШ, включаючи ВІЛ-інфекцію та попередження небажаної вагітності. Однак, слід враховувати, що презерватив не гарантує 100% результату, оскільки завжди існує ризик його неправильного застосування, низької якості або пошкодження цілісності.

Відповіді на запитання, які вас цікавлять, ви можете отримати, зателефонувавши до відділення «Клініка, дружня до молоді» КНП ММР «МДЛ №2» за телефоном 0512 24-80-21, 0933188770. Лікар-гінеколог (зараз у період карантину – дистанційно) надасть вам вичерпну інформацію, проконсультує, допоможе розібратися у вашій ситуації, надасть рекомендації та дієві поради.

Бережіть себе і будьте здорові!

Управління охорони здоров’я міськради

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *