Заклади освіти мають виявити охочих складати ДПА, Золоту та Срібну медалі можна отримати без атестації – роз’яснення МОН

Керівникам закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти рекомендовано встановити здобувачів освіти, які бажають пройти ДПА і видавати свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти і додатків до них відповідно до такого бажання. Про це йдеться у листі-роз’ясненні, надісланому керівникам закладів освіти і оприлюдненому на сайті МОН сьогодні, 22 червня 2020 року.

Закон, підписаний Президентом Володимиром Зеленським, звільняє від ДПА у будь-якій формі здобувачів, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019/2020 навчальному році. Водночас здобувачі мають право пройти атестацію за власним бажанням. Для ДПА у формі ЗНО створено безпечні умови, учасників та інструкторів буде забезпечено засобами захисту. Водночас наголошуємо, що ДПА у закладах освіти має так само відбутись в умовах, безпечних для здоров’я випускників та педагогів”, – зазначила т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій. 

Керівникам закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти рекомендовано виявити випускників, які бажають пройти ДПА. Для цього рекомендовано у найкоротші терміни отримати заяву-підтвердження бажання пройти ДПА у закладі освіти чи у формі ЗНО. Заява має бути від повнолітніх здобувачів або від одного з батьків чи інших законних представників неповнолітніх. Таку заяву можна подати до закладу особисто або у надіслати скан-копію електронною поштою. Кінцевий термін і спосіб подання заяви визначає заклад освіти.

Випускникам, які не бажають проходити ДПА, необхідно видати свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти і додатки до них із записом “звільнений(а)” у відповідній графі бланку додатку. 

Для випускників, які бажають пройти ДПА у формі ЗНО, закладам необхідно:

  • організувати підвезення учасників до пунктів тестування;
  • після отримання від УЦОЯО результатів ДПА у формі ЗНО видати свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти, зазначивши результати у відповідній графі бланку додатку.

Для випускників, які хочуть пройти ДПА у закладі освіти, закладам необхідно:

  • перевірити наявність права проходити ДПА саме в закладі освіти згідно з Порядком проведення ДПА;
  • організувати ДПА в письмовій формі за завданнями та у строки, затверджені керівником закладу освіти, але не пізніше закінчення навчального року;
  • після проходження ДПА видати свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти із зазначенням результатів ДПА у відповідній графі бланку додатку.

Крім того, здобувачі освіти, які претендують на Золоту або Срібну медаль, мають право отримати такі медалі без проходження ДПА.

Нагадаємо, Державна комісія з техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій дозволила провести зовнішнє незалежне оцінювання з 25 червня до 17 липня. 

Коментарі

  1. Добрий день. Будьте ласкаві, поясніть наступне.
    Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань завершення 2019/2020 навчального року» від 18.06.2020 року всі випускники 2019/2020 навчального року звільнені від ДПА. Але якщо хтось із них виявляє бажання складати ДПА у формі ЗНО, то пишуть відповідну заяву.
    Якщо не бажають складати ДПА у формі ЗНО, то у додаток до свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти пишемо у відповідній графі «звільнений».
    ПИТАННЯ: Чи має право дитина складати ЗНО, якщо вона буде звільнена від ДПА. Чи якщо дитина складає ЗНО для вступу до ВНЗ, то їй обов’язково будуть заносити результати ДПА у додаток до свідоцтва.
    Нам пояснили, що нововведення стосується лише дітей, які не планують з тих чи тих причин вступати цьогоріч до вишів. Чи так це?
    Дякую за розуміння.

  2. Добрий вечір!
    У 2020 році всіх, хто завершує здобуття повної загальної середньої освіти (незалежно від форми), звільнили від державної підсумкової атестації (ДПА). Це означає, що у додатку до свідоцтва буде написано «Звільнений(а)». Якщо Ви не хочете, щоб у додатку до свідоцтва було написано «Звільнений(а)», то вам треба написати заяву на ім’я директора, що Ви хочете врахувати результати ДПА у формі ЗНО. Заяву у довільній формі треба подати до закладу освіти особисто або у відсканованому вигляді електронною поштою. Кінцевий термін і спосіб подання заяви визначає заклад освіти. Результати ДПА у формі ЗНО будуть виставлені у додатку до свідоцтва.
    Якщо Ви хочете вступати до закладу вищої освіти, то Ви обов’язково повинні складати ЗНО. Якщо у додатку до свідоцтва про загальну середню освіту у графі ДПА буде написано «Звільнений(а)», це не є перешкодою для вступу до ЗВО. Середній бал розраховується як середнє арифметичне усіх оцінок, зазначених у додатку до свідоцтва. Якщо у графі буде записано «Звільнений(а)», це не буде враховано.
    Дякуємо за порозуміння!

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *