МОН розробило план популяризації природничих наук та математики

Міністерством освіти і науки розроблений проект Плану заходів щодо популяризації природничих наук та математики. План розроблений на виконання указу Президента України від 03.06.2020 № 210 «Про вдосконалення вищої освіти в Україні».Документ винесений для громадського обговорення, яке триватиме до 09 вересня 2020 року.

План включає у себе 9 пунктів, що реалізація яких має сприяти популяризації природничих наук та математики в Україні.

Зокрема, впродовж 2022-2025 років планується забезпечити фінансування оснащення навчальних кабінетів та лабораторій, а також проведення дослідницької та практичної складової освітнього процесу в закладах позашкільної, загальної середньої, професійної, фахової передвищої та вищої освіти.

МОН, Мінфін, Мінекономрозвитку в 2022 році мають підготувати пропозиції щодо забезпечення виплати академічної стипендії 60 % студентів природничих та математичних спеціальностей, які успішно складають сесію, та збільшити її розмір на 75% порівняно з розміром мінімальної ординарної академічної стипендії.

Окрім того, планується передбачити щорічні виплати у сукупному розмірі не менше 20 прожиткових мінімумів при працевлаштуванні випускників закладів вищої освіти природничо-математичних спеціальностей, які навчались за держзамовленням, за умови відпрацювання 3-х років в закладах загальної середньої освіти, професійної або фахової передвищої освіти.

Також популяризації природничих наук та математики в Україні мають сприяти функціонування YouTube каналу навчального призначення для учнів.

Впродовж 2021-2023 років відбудеться впровадження у навчальний процес електронних підручників з природничих наук та математики для студентів молодших курсів закладів вищої освіти педагогічних, природничих та технічних спеціальностей.

У 2022 році буде виділено фінансування для створення та функціонування заочно-дистанційної школи (Онлайн академічної школи) з вивчення природничих наук та математики.

Також планується модернізувати систему підвищення кваліфікації науково-педагогічних та педагогічних працівників з природничих наук та математики щодо навчання інтерактивним методикам викладання, оновленню контенту викладання.

З метою популяризації природничих наук та математики у 2021 році буде проведений Всеукраїнський форум вчителів та викладачів природничих наук та математики.

Пропозиції та зауваження до проекту документа можна надсилати до 09 вересня 2020 року на електронну пошту [email protected].

Освіта.ua

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *