Як мінімізувати ризики інфікування COVID-19 у закладах освіти на свята: рекомендації МОЗ

 

Слід пам’ятати, що свято призначене для дітей, а їх здоров’я у пріоритеті.

Грудень – це місяць, який досить насичений святковими заходами у школах та садочках. Тож, аби мінімізувати ризики інфікування COVID-19 серед дітей, батьків та вчителів, слід дотримуватись протиепідемічних заходів. Міністерство охорони здоров’я підготувало рекомендації, які будуть доречними напередодні святкового періоду.

ОКРЕМЕ СВЯТО ДЛЯ КОЖНОГО КЛАСУ ЧИ ГРУПИ

Під час проведення свята у школі можуть бути присутні лише учні одного класу. Участь школярів з інших класів у святі забороняється. Аналогічно і в дитячих садочках – новорічне свято проводиться лише для дітей однієї навчальної групи.

ПРИСУТНІСТЬ ГЛЯДАЧІВ НЕ ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ

Традиційно на урочисті заходи до новорічних свят у школах чи садочках до дітей приходять батьки та інші члени родини, проте в умовах пандемії це може створити додаткові ризики для здоров’я усіх учасників свята. Не варто забувати, що свято призначене саме для дітей, а їх здоров’я у пріоритеті.

Крім того, особливу увагу варто приділяти психологічному здоров’ю малечі, адже відсутність рідних чи близьких на святі може викликати у дітей, особливо дошкільного віку, стрес. Тому, якщо дитина не хоче брати участь у святі без батьків чи інших членів родини, не варто її змушувати, бажано все послідовно роз’яснити.

У #МОЗ рекомендують потурбуватись про те, щоб малеча почувала себе в безпеці, а свято для неї не стало стресовою ситуацією.

УЧАСТЬ У СВЯТІ МОЖУТЬ БРАТИ ТІЛЬКИ ПРАЦІВНИКИ ЗАКЛАДУ ОСВІТИ

Запрошувати аніматорів, акторів та інших людей, які б розважали дітей та брали участь у святі не дозволяється. Відповідно організовувати, проводити захід та брати участь у ньому можуть лише співробітники закладу освіти.

Якщо ж у дитини з’явились будь-які симптоми гострого респіраторного захворювання, краще залишити її вдома та звернутись за медичною допомогою. У разі якщо дитина засмутилась, що пропускає свято, вдома також можна влаштувати мінісвяткування в ігровій формі.