У Миколаєві тривають перевірки організації харчування в закладах освіти

19 березня, в Миколаєві пройшла чергова інспекція навчальних закладів. Комісія у складі фахівців управління освіти, управління охорони здоров’я, науково-методичного центру при управлінні освіти перевірили, як організований процес харчування в двох дитсадках і одній школі.

Спочатку перевіряючі відвідали дитсадок № 118 «Соколятко».

Як розповіла його керівник Ірина Абікулова, в 2014 році в харчоблоці здійснили частковий ремонт, завдяки якому привели до ладу кілька цехів цього об’єкта. А в серпні минулого року на бойовий пост заступили новий колектив людей, що відповідають за приготування їжі. На даний момент там працюють 3 фахівці: шеф-кухар, кухар і кухонний працівник. За словами керівника дитсадка, нові кухаря зі знанням справи підійшли до приготування їжі – завдяки їхній праці страви в дошкільному закладі стали ще більш смачними.

Ірина Абікулова також зазначила, що вже кілька років в «Соколятку» веде свою діяльність комісія з контролю за організацією харчування дітей, до складу якої входять батьки. І працює вона досить активно. Так, нещодавно вона перевірила, наскільки якісно харчування і наскільки страви відповідають нормативним меню. В ході громадського контролю порушень не виявлено. Про що було складено відповідний акт.

Вислухавши керівника дитсадка, перевіряючі попрямували до харчоблоку. Вони вивчили меню, оглянули місця, де зберігаються продукти, перевірили, як організований процес харчування, чи відповідають санітарним нормам умови в цехах.

Крім того, члени комісії ознайомилися з документами, які передають під час надходження продуктів. Як зазначила Ірина Абікулова, кожна партія кожної групи продуктів повинна супроводжуватися трьома видами документів, головний з яких – декларація про відповідність якості. У них, крім іншого, вказується постачальник, дата виробництва та дата закінчення терміну придатності товарів.

Біля входу в харчоблок дитсадка виставлено контрольне блюдо. І всі бажаючі можуть його спробувати, щоб переконатися в якості продуктів. Перевіряючі зняли пробу. При цьому зауважень вони не висловили.

Після цього комісія попрямувала до школи № 6. Як розповіла директор цього навчального закладу Інна Бродянська, фахівці, які готують їжу для хлопців та дівчат, працюють без нарікань. Вона провела гостей в харчоблок, щоб ті змогли подивитися, як в школі організований процес харчування.

Після огляду члени комісії вивчили меню і спробували їжу, приготовлену для школярів.

Відзначимо також, що в цей день перевірка організації харчування пройшла і в дитсадку № 78.

В ході сьогоднішньої перевірки порушень виявлено не було. Члени комісії на місці висловили незначні зауваження, які стосувалися умов зберігання деяких продуктів. Також вони звернули увагу на те, що певна частина обладнання вже досить давно експлуатується, тому потребує оновлення.

Детальніше…