26 жовтня відбудеться вебінар від ThinkGlobal

5 жовтня 2019 року в Києві відзначали, мабуть, одну з найважливіших подій у житті освітян України – визначення та нагородження переможців Global Teacher Prize. Це щорічна національна премія для вчителів – агентів змін в освіті. Вона покликана відзначити досягнення вчителя не лише щодо своїх учнів, а й щодо суспільства та підкреслити важливість праці педагогів України.

Переможницею за визначенням Microsoft, найінноваційнішим учителем – Microsoft Innovative expert була визнана Анна Величко. Вона виборола цю премію і буде представляти Україну на Міжнародному конкурсі Microsoft Innovative expert, який цього року проходитиме в Австралії.

Анно, розкажіть, будь ласка, трохи про себе.

Я працюю вчителем інформатики в школі ThinkGlobal. Це потужна мережа інноваційних шкіл України. На сьогодні в ній налічується 25 шкіл, які розташовані в різних регіонах України. Навчаю дітей не тільки інформатики як дисципліни, а й намагаюся максимально наблизити знання дітей до практичного застосування в реальному житті.

Як Вам це вдається? Усі ми звикли, що школа – це дуже багато теоретичного матеріалу, який потрібно міцно запам’ятати, аби отримати гарну оцінку.

Звісно, ми використовуємо рекомендовані Міністерством освіти і науки України навчальні програми. Школа має ліцензію. Діти отримують свідоцтво державного зразка. Але ми також активно розробляємо власні авторські програми. Наприклад, я розробляю програму з курсу Computer Sciences. Він створений, щоб зацікавити дітей світом сучасних технологій, мотивувати їх використовувати ці технології у своєму житті для досягнення поставлених цілей та вирішення власних поточних життєвих завдань. Діти задоволені, батьки щасливі, а я мотивована творити далі.

Коли Ви знаходите час і на підготовку до уроків, і на розробку навчальних програм?

Якщо чесно, самоосвіта забирає дуже багато часу. У середньому 5 годин на тиждень присвячую вивченню англійської мови, ще 2-3 години витрачаю на дослідження можливостей учителів у різноманітних конкурсах, ще 1-2 години читаю різні сайти про ІТ-інновації, презентації нових продуктів, переглядаю ресурси, які пропонують використовувати на уроках.

Стосовно мотивації – займаюся тим, що люблю, і мені подобається це робити. Власне, самоосвіта сприяє якості роботи, креативності та натхненню.

Часто доводиться чути, що сучасних дітей потрібно зацікавлювати до навчання. Чи складно Вам зацікавити дітей вивчати вашу дисципліну в школі?

Багато хто говорить, що в мене просто цікавий предмет. Насправді, намагаюся говорити з дітьми, дізнаватися про їхні захоплення та «вмикати» їх в освітній процес, бути в курсі того, чим живуть мої учні. Наприклад, MS Word ми вивчали у початкових класах на прикладі книги «Ракета на чотирьох лапах». Старшокласники знаходили цікавинки у біографіях Джобса, Маска, Цукерберга, Монатіка та створювали свою біографію. Або завдання з програмування проходили етапами: хто виконав першим, той вибирав пісню, яку слухатиме весь клас. Протягом уроку виходило десь 8-9 пісень, і в різних класах – своя музична підбірка. Під музику дітям було фаново працювати.

Анно, над чим зараз Ви працюєте?

Ми вже завершили розробку методичних матеріалів із кількох інтегрованих курсів. Особливо пишаємося зошитами для учнів із проєктної діяльності. Це унікальний, на нашу думку, продукт, який буде корисним і вчителям, і дітям, і батькам.

Учителю розроблені зошити з проєктних робіт дозволять і цікаво провести уроки і змотивувати учнів продовжувати дослідження реального світу в позакласний час (це взагалі мета будь-якого вчителя – знати, що учні досліджують його дисципліну і в позаурочний час).

Учням цей зошит точно сподобається, бо написаний він їх мовою, яскраво ілюстрований та містить цікаві завдання.

Батьки, переконана, будуть раді бачити свою дитину, яка у вільний час не грає у гаджетах, а використовує їх із навчальною метою.

Чи є можливість більш детально ознайомитись із проєктними зошитами та іншими Вашими навчальними матеріалами?

Так, звісно. 26 жовтня 2019 року засновник мережі шкіл ThinkGlobal проводитиме вебінар, під час якого і буде презентована частина такого матеріалу. Зареєструватися можна тут.

Що б Ви побажали своїм колегам?

Колегам-педагогам хочу побажати натхнення, ідей та можливостей для їх реалізації. Бажаю знайти те місце роботи, де вони зможуть втілити їх із задоволенням, із можливостями професійного зростання та підтримкою адміністрації. Свою таку школу я вже знайшла – це школа ThinkGlobal.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЬ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *