Щодо реєстрації експертів для здійснення експертизи електронних версій підручників для 3 та 7 класів закладів загальної середньої освіти

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

№ 1/9-672 від 30 жовтня 2019 року

Органи управління освітою обласних,
Київської міської державних адміністрацій

Заклади вищої освіти

Заклади післядипломної педагогічної освіти

Щодо реєстрації експертів для здійснення
експертизи електронних версій підручників
для 3 та 7 класів закладів загальної середньої освіти

Шановні колеги!

Міністерство освіти і науки України планує у 2019/2020 навчальному році проведення конкурсних відборів підручників для 3 та 7 класів закладів загальної середньої освіти (далі – Конкурс) відповідно до Порядку конкурсного відбору підручників (крім електронних) для здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 17 липня 2019 року № 1002, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 12 серпня 2019 року за №902/33873.

З цією метою просимо повідомити всі зацікавлені заклади освіти щодо можливості участі їх фахівців в експертизі електронних версій підручників для 3 та 7 класів закладів загальної середньої освіти з назв, наведених у додатках 1 і 2.

Експертизу кожного підручника здійснюватимуть вісім експертів, обраних з числа учителів, методистів, наукових (науково-педагогічних) працівників, розробників типових освітніх програм, завдань для проведення зовнішнього незалежного оцінювання, психологів, експертів з дизайнерської експертизи та експертів з анти дискримінаційної експертизи.

Учителі, методисти, наукові (науково-педагогічні) працівники, розробники типових освітніх програм, завдань для проведення зовнішнього незалежного перекладознавці або перекладачі здійснюватимуть науково-методичну, психологи, вчителі – психолого-педагогічну, експерти з дизайнерської експертизи – дизайнерську, експерти з антидискримінаційної експертизи – антидискримінаційну експертизу.

Вимоги до експертів наведено у додатку 3.

Орієнтовні строки здійснення експертизи електронних версій підручників для закладів загальної середньої освіти:

  • 3 клас – грудень 2019 року – січень 2020 року;
  • 7 клас – грудень 2019 року – лютий 2020 року.

Особи, які виявили бажання бути експертами (далі – Претенденти), повинні до 25 листопада 2019 року подати (особисто або поштою) до Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» (03035, м. Київ, вул. Митрополита Василя Липківського, 36, к. 211) документи, перелік яких наведено у додатку 4.

Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти» здійснюватиме вступне оцінювання знань, умінь та навичок Претендентів, документи яких відповідають встановленим вимогам.

Претенденти, які успішно пройшли вступне оцінювання знань, умінь та навичок щодо здійснення експертизи підручників, проходитимуть навчання за програмою підготовки експертів, про що їм буде повідомлено особисто.

Включення Претендентів до складу експертів, які можуть здійснювати експертизу електронних версій підручників для 3 та 7 класів закладів загальної середньої освіти, відбудеться за результатами навчання та успішного проходження ними оцінювання знань, умінь та навичок щодо засвоєння програми підготовки експертів.

Включення Претендентів до складу експертів, які можуть здійснювати експертизу електронних версій підручників для 3 та 7 класів закладів загальної середньої освіти, як експертів з антидискримінаційної експертизи відбудеться за результатами вступного оцінювання знань, умінь та навичок.

Склад експертів для кожного підручника буде сформований Комісією з відбору експертів до початку проведення експертиз. З кожним експертом укладатиметься договір про надання послуг з проведення експертизи електронних версій підручників для закладів загальної середньої освіти.

Звертаємо увагу, що експерти є відповідальними за достовірність і повноту експертного висновку, обґрунтованість рекомендацій відповідно до інструктивно-методичних матеріалів для проведення експертизи підручників.

Після завершення Конкурсу, експертам буде здійснена оплата за виконану роботу.

Додатки:

1. Перелік предметів вивчення та назв підручників для 3 класу закладів загальної середньої освіти, з яких оголошуватиметься Конкурс на 3 стор.

2. Перелік навчальних предметів та назв підручників для 7 класу закладів загальної середньої освіти, з яких оголошуватиметься Конкурс на 1 стор.

3. Вимоги до експертів, які можуть здійснювати експертизу електронних версій підручників для закладів загальної середньої освіти на 2 стор.

4. Перелік документів, які має подати особа, яка виявила бажання бути експертом на 1 стор.

З повагою Заступник Міністра                     Любомира Мандзій

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *