Чи знають українські вчителі свої права?

Директор «Фонду Максима Степанова»лідер проекту безкоштовної онлайн консультації вчителів «Прошколу» Юлія Бровінська розповідає про течи потрібен українським учителям юридичний захист? За її словамизначна кількість учителів не знають своїх правінавіть не розуміютьдо кого можна звернутись за підтримкою.

Проект Прошколу розпочинався з опитування самих учителів (загалом більше 2 300 педагогів) – чи хотіли б вони отримувати консультацію від юристів, психологів чи конфліктологів. Відповідь була однозначною – 91% «так».

Що ж найбільше турбує вчителів, які питання заважають їм працювати в комфорті та максимально концентруватися на дітях?

Правова грамотністьабо що варто знати вчителям

Щотижня проект Прошколу отримує близько 50 запитань від педагогів. За останні три місяці до юристів проекту звернулося понад 340 вчителів.

Найгостріші питання – це виплати: надбавки, зарплата, заміна колег, а також мобінг (систематичне цькування, приниження з боку колег чи керівництва, з метою довести співробітника до звільнення) та конфлікти з батьками. Інколи ці питання можна розв’язати самотужки, якщо знати свої права.

По-перше, мати та підписати посадову інструкцію – вона врегульовує всі обов’язки вчителя і не дозволить повісити на нього зайву роботу.

По-друге, знати та перечитати Інструкцію про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти – цей документ затверджує всі виплати, надбавки за класне керівництво, перевірку зошитів, завідування кабінетами та всі зарплатні моменти.

На жаль, як показує опитування проекту Прошколу, 39% учителів не знають своїх прав. І найчастіше, навіть не розуміють, до кого можна звернутися за підтримкою та де шукати допомоги. Тому пропонуємо розглянути 3 найпоширеніші та важливих питання від учителів.

Чи може директор забрати у вчителя кількість годин?

Мабуть, усі педагоги добре знають, що навантаження вчителя – 18 годин на тиждень. Закон не передбачає максимальне навантаження, а от із мінімальним більше ясності. Ніхто не має права поставити вчителю менше, ніж 18 годин без письмової згоди самого викладача.

Якщо навчальний план передбачає зміну кількості годин протягом року і це погодив відділ освіти, звісно – у педагога може змінюватися кількість робочих годин. Але в будь-якому випадку, він має знати про це та дати свою згоду.

Навантаження розподіляє директор – це його право та обов’язок – але в жодному випадку він не може діяти проти закону та забирати без попередження робочі години. Якщо так стається, а вчитель згоди не дав, необхідно писати заяву до місцевого відділу освіти.

З якого предмета атестуватисьякщо вчитель викладає декілька?

Категорія та педагогічні звання вчителів розповсюджуються на все навантаження (відповідно до Типового положення про атестацію педагогічних працівників). Тому вчитель, який читає одразу кілька предметів чи дисциплін, має обрати той, який викладає за спеціальністю і проходити атестацію з нього.

Але не варто плутати різні посади та навантаження, якщо вчитель викладає предмет і окремо працює вихователем ГПД — це різні посади і атестацію необхідно проходити для кожної з них.

Окремо слід зазначити, що педагогічна освіта – не критерій для атестації, аби отримати категорію, вчителю необхідно мати вищу освіту, це правда. Але вона може бути просто фаховою, не обов’язково педагогічною.

Що робити вчителюякщо він став жертвою булінгу?

На жаль, кожен четвертий учитель отримував погрози від батьків. Якщо стався конфлікт з учнем чи батьками, якщо ситуація набуває розголосу, чи на вчителя починають тиснути, цькувати, погрожувати, перше, що варто зробити — писати заяву директору та додати всі докази.

Це можуть бути аудіозаписи, відео, повідомлення в мережах, заяви батьків, будь-які нотатки. Учителю не завжди варто самотужки вирішувати конфлікт. Директор зобов’язаний зібрати комісію та провести розслідування випадку, подати заяву до відділу освіти та навіть поліції.

Але в реаліях України, це, звісно, майже утопічний сценарій. Юристи проекту радять фіксувати всі порушення прав учителя, щоб у випадку відвертих провокацій подати заяву до суду. Однак можна також звернутися до медіаторів (спеціалістів з перемовин та конфліктних ситуацій), які допомагають зібрати всі сторони за круглим столом та знайти вихід із ситуації. Такі спеціалісти є в проекті Прошколу і вони навіть виїжджають до шкіл, аби розібратися зі складними випадками.

Якщо ж у вас виникають будь-які запитання щодо ваших прав, пишіть на сайті проекту Прошколу і ви зможете отримати допомогу.

Юлія Бровінськадиректорка «Фонду Максима Степанова»лідерка проєкту безкоштовної онлайн консультації вчителів «Прошколу».

FACEBOOK ПРОЄКТУ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *