Усі діти мають володіти українською, – Новосад

Міністерство освіти і науки припиняє дискусії щодо мовного питання для шкіл з мовою навчання нацменшин і зосередиться на роботі з вчителями та методистами. Про це заявила міністр освіти Ганна Новосад під час зустрічі з міністром зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петером Сійярто.Також, за словами міністра, зараз дискусія сторін має бути сконцентрована навколо підвищення якості навчання.

«Основний лейтмотив цієї зустрічі — ми закриваємо політичні дискусії щодо мовного питання для шкіл з мовою навчання нацменшин і зосереджуємося на роботі з вчителями та методистами. Для нас це дуже важливо, адже основна ціль — щоб усі українські діти незалежно від їхнього етнічного походження на високому рівні володіли державною мовою. Водночас ми поважаємо конституційне право кожної дитини вивчати та навчатись рідною мовою. Зараз наша дискусія має бути сконцентрована навколо підвищення якості навчання. Для цього ми стимулюємо професійний розвиток вчителів, робимо пришкільні табори та запроваджуємо сучасні методики у роботу шкіл»,— відзначила Новосад.

Своєю чергою, Петер Сійярто повідомив, що Угорщина готова підтримати проект із удосконалення стандарту вивчення української мови як державної, а також підтримати розробку методик для викладання української мови для меншини.

«Допомогти учням угорського походження зберегти знання рідної мови та переконатися, що вони знають рідну мову. Ці дві речі не виключають одна одну. Ми матимемо діалог щодо методології з професіоналами для вдосконалення стандартів вивчення української мови як державної. Угорщина готова підтримати цю ініціативу», — зазначив міністр зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *