Специфіка складання ЗНО для дитини з особливими освітніми потребами

Які спеціальні умови можуть надати у пункті тестування для абітурієнта?

ВУкраїні із року в рік зростає кількість учнів з #ООП, які навчаються у закладах загальної середньої освіти. Питання розвитку інклюзивної освіти є одним із найважливіших не лише в межах нашої держави, але й закордоном. На офіційному сайті освітнього омбудсмена України зібрано актуальну інформацію про доступність освіти для дітей з ООП, зокрема про зовнішнє незалежне оцінювання, яке дозволяє продовжити навчання у закладах вищої освіти.

Як зазначає #МОН, у 2019 році кількість учнів з ООП зросла на 61,2%. Відповідно, щороку збільшується й кількість абітурієнтів з особливими освітніми потребами, які хочуть і мають право на здобуття вищої освіти. 

Абітурієнти з інвалідністю в межах певних квот мають право на вступ за співбесідою або за результатами вступних іспитів.

Учні з ООП мають право на рівний доступ до проходження зовнішнього незалежного оцінювання за місцем їхнього проживання (перебування). Український центр оцінювання якості освіти забезпечує дотримання прав вступників і створює спеціальні умови в пунктах тестування, якщо дитина, звісно, цього потребує.

ДЛЯ КОГО МОЖУТЬ СТВОРЮВАТИСЯ СПЕЦІАЛЬНІ УМОВИ СКЛАДАННЯ ЗНО?

Перелік спеціальних умов затверджено Міністерством освіти і науки України та Міністерством охорони здоров’я.

Цей документ визначає такі групи абітурієнтів, для яких створюються особливі умови в пунктах проведення ЗНО:  

  • нечуючі та особи з порушеннями слуху;
  • діти, які мають порушення зору;
  • особи з порушеннями опорно-рухового апарату, із хворобами нервової системи, абітурієнти, які одужують після травм;
  • діти, які мають розлади психіки та поведінки;
  • абітурієнти, яким встановлено електрокардіо-стимулятор або інший електронний імплантат чи пристрій;
  • особи, яким потрібно періодично здійснювати індивідуальні медичні процедури, щоб забезпечувати їхню життєдіяльність та контролювати стан здоров’я;
  • абітурієнти, які мають захворювання, що потребують постійного медичного нагляду.

Такі розлади як дислексіядисграфіядискалькулія поки що не входять до цього переліку.

ЯКІ СПЕЦІАЛЬНІ УМОВИ НА ЗНО МОЖУТЬ СТВОРЮВАТИСЯ ДЛЯ ДІТЕЙ З ООП?

Для нечуючих та абітурієнтів з порушеннями слуху можуть організувати присутність перекладача жестової мови (перекладач-дактилолог) в аудиторії, де відбувається ЗНО. Може надаватися додатковий час (до 30 хвилин) для виконання сертифікаційної роботи, а також дозволено використання слухового апарата, імпланта та інші умови. 

Для абітурієнтів, які мають порушення зору, у пунктах тестування можуть передбачатися наступні особливі умови: надання додаткового часу (до 30 хвилин) для виконання сертифікаційної роботи (якщо абітурієнт під час реєстрації надав відповідний медичний висновок), надання у паперовому вигляді тексту, який пишеться на дошці, використання оптичного збільшувача (лупи) тощо.

Для абітурієнтів із глибокими порушеннями зору, які використовували в процесі навчання шрифт Брайля, сертифікаційні роботи друкуються шрифтом Брайля. Ця умова створюється під час проведення додаткової сесії зовнішнього незалежного оцінювання.

Кожна дитина отримує на пункт тестування сертифікаційну роботу – адаптовану версію тесту шрифтом Брайля. Аби інструктор як зряча людина розумівся, який це предмет, на зошиті нанесено дані. Все решта – шрифтом Брайля. Дитина відповідає шрифтом Брайля, використовуючи Брайлівський прилад для письма. Потім ці матеріали надходять до пункту перевірки, і на саму перевірку ми залучаємо фахівців, які володіють шрифтом Брайля, здійснюють переклад з мови Брайля на плаский наш шрифт, а потім вже екзаменатори перевіряють цю роботу. Наразі такі зошити є з української мови та літератури, історії України, біології та математики. Але комбінація цих чотирьох предметів дозволяє дітям вступати на ті напрями підготовки, які дають їм, по-перше, змогу в подальшому навчатися, а, по-друге, здобути певну професію, – зазначив Валерій Бойко, керівник УЦОЯО

Вступники, які мають порушення опорно-рухового апарату або одужують після травм,чи мають хвороби нервової системи, мають право виконувати сертифікаційну роботу в аудиторії, що розташована на першому поверсі. При цьому будівля пункту тестування повинна мати зовнішні сходи і пандуси, обладнані поручнями з урахуванням технічних вимог до опорних стаціонарних пристроїв, відповідно до державних будівельних норм.

Також у пункті тестування має бути туалет, обладнаний універсальною кабіною для людей, що пересуваються на візку, відповідно до державних будівельних норм, та інші умови. 

ЩО ТРЕБА ЗРОБИТИ БАТЬКАМ, ЩОБ ДИТИНА З ООП МАЛА НАЛЕЖНІ УМОВИ УЧАСТІ У ЗНО?

Участь у зовнішньому незалежному оцінюванні може взяти випускник закладу освіти системи ЗСО або абітурієнт, який має певний освітній рівень і зареєструвався для його проходження (пункт 6 Порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти). Кожен учасник ЗНО має право на безпечні умови під час його складання. 

Якщо абітурієнту необхідні спеціальні умови, щоб взяти участь у ЗНО, він, його батьки або особи, що їх замінюють, мають зробити наступні кроки:

  • звернутися до закладу охорони здоров’я, щоб отримати медичний висновок про створення особливих умов для проходження ЗНО – спеціальну форму №086-3/о;
  • зареєструватися на ЗНО. У процесі реєстрації, формуючи реєстраційну картку, вказати на необхідність створення спеціальних умов. Під час завантаження документів обов’язково додати медичний висновок та вказати номер і дату видачі спеціальної форми №086-3/о. 

Регіональні центри оцінювання якості освіти гарантовано забезпечуватимуть особливі умови, але їх створення залежить від матеріально-технічних можливостей пунктів проведення ЗНО, особливостей технології тестування. Кожен такий запит на створення умов розглядається регламентними комісіями при регіональних центрах оцінювання якості освіти, – йдеться на сайті УЦОЯО. 

Про рішення цієї комісії та можливість чи неможливість створити такі умови обов’язково повідомляють абітурієнта. Якщо рішення позитивне, абітурієнта реєструють для проходження ЗНО (пункт 43 Порядку).

У день ЗНО, до початку виконання сертифікаційної роботи, учасник тестування повинен повідомити працівників пункту проведення ЗНО про наявність дозволу на використання виробів медичного призначення (у разі наявності такого дозволу та надати його оригінал)  (Пункт 10, підпункт 2 Порядку). 

Також під час проведення зовнішнього незалежного оцінювання здійснюється медичне обслуговування. 

ЯКЩО У ПУНКТІ ТЕСТУВАННЯ НЕ МОЖУТЬ СТВОРИТИ СПЕЦІАЛЬНІ УМОВИ ДЛЯ АБІТУРІЄНТА?

Якщо у пункті тестування не можуть створити спеціальні умови для абітурієнта, йому відмовляють у реєстрації на ЗНО. Але у такому разі він може вступати до закладу вищої освіти за результатами вступних іспитів. Для цього йому необхідно подати до приймальної комісії:

  • копію медичного висновку про створення спеціальних умов для проходження ЗНО (форма №086-3/о), завірену підписом та печаткою регламентної комісії при регіональному центрі оцінювання якості освіти;
  • витяг із протоколу регламентної комісії при регіональному центрі оцінювання якості освіти, в якому вказується про неможливість створення спеціальних умов для проходження ЗНО (пункт 2 наказу МОН від 29.08.2016  № 1027/900). 

Джерело: https://vse.ee/cls

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *