Пам’ятка: говорімо українською правильно

Як часто ми вживаємо кальковані форми й навіть не замислюємося, що це неправильно. Ми зробили для вас пам’ятку з найбільш поширеними кальками.

Кальковані форми слів чи висловів надто міцно вкорінилися в українську мову. Дуже часто мовці навіть не задумуються, що говорять неправильно. З одного боку, їх важко в цьому звинуватити – кальковані форми повторюють вчителі, ми чуємо їх з екранів телевізорів, читаємо в ЗМІ та в книжках. Бо кальки, по-перше, вже надто давно в нашій мові. Та й в Радянському Союзі не бачили в цьому проблеми – чим більше кальок, тим ближча українська до російської.

Та, з іншого боку, за кальки можна й посварити. Вивчення мови (як і будь-чого іншого) не закінчується після складання ЗНО. Ми вчимося все життя. Й тому так важливо спостерігати за своєю мовою, вишукувати помилки та виправляти їх.

Саме тому ми й зробили проєкт “ПРОмовні витребеньки”. Журналістка “Всеосвіти” разом із філологинею аналізують українську мову та виправляють помилки. І вже сьогодні о 20:00 вийде черговий випуск – про кальковані форми.

Ба більше, спеціально для вас ми розробили невеличку пам’ятку, як правильно говорити українською й не використовувати кальки. Звісно, це невичерпний перелік помилок – говорити про кальки та виправляти їх можна довго. Та треба з чогось починати.

Зберігайте цю пам’ятку собі та поширюйте серед своїх дітей, учнів, друзів та колег.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *