Чому не можна скасовувати ЗНО — пояснення УЦОЯО

Заступниця директора УЦОЯО зазначила, що ЗНО-2020 відбудеться.

На відміну від Британії, яка цьогоріч відмінила вступні іспити, Україна не може їх скасувати. Про це повідомляє ZN.UA.

За словами заступниці директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяни Вакуленко, британська модель освіти абсолютно відрізняється від української.

Вона підкреслила, що якщо дозволити вступ тільки за шкільним атестатом, то до вишу надійдуть абітурієнти, які краще підготовлені.

У наших школах оцінки досить суб’єктивні через те, що вчитель спілкується тільки зі своїми учнями та часто не бачить учнів інших шкіл. Вчителі гімназій та ліцеїв мають дуже високі вимоги. Водночас, сільські вчителі, на жаль, дуже мало вимагають від своїх учнів, — зазначила Тетяна Вакуленко. 

Тому оцінювання, яке пропонувалося вчителями протягом навчання, не може бути критерієм вступу, воно поставить випускників в нерівні умови, а заручниками цієї ситуації стануть учні з кращих шкіл, — додала Тетяна.

Вона підкреслила, що крім випускних іспитів у формі ЗНО та ДПА в українській середній освіті немає єдиного інструменту підсумкового оцінювання з адекватними процедурами. 

Єдиний інструмент — це завдання, які розробляються централізовано, а не самою школою, пояснила Вакуленко.

Тому середній бал шкільного атестата не завжди показує реальний рівень випускника школи. У будь-якому класі є ті, хто отримують високі оцінки, як і ті, хто отримує низькі оцінки, хіба відмінники всіх шкіл однаково добре знають математику, українську мову або фізику? Не думаю. Отже, якщо впровадити надходження тільки за атестатом, може статися так, що до вишів вступлять зовсім не ті, хто дійсно краще підготовлений, — додала заступниця директора УЦОЯО.

У той самий час у Британії є система іспитів, в яких використовуються завдання, розроблені централізовано, а не кожним закладом освіти. 

Такі іспити є обов’язковими на кожному ключовому етапі шкільного навчання. Крім того, перед вступом до університету, британські учні навчаються за спеціальними програмами.

Британія цьогоріч дозволила без іспитів вступити до вишу тим учням, які вже пройшли серйозні іспити та довели свою здатність навчатися в університеті. Держава прийняла таке рішення, бо багато років тому було створено умови для оцінювання учнів під час отримання ними освіти, а також для фіксації навчального просування кожного учня в електронній базі даних, — додала Вакуленко.

За словами заступниці УЦОЯО в Україні подібний підхід можна буде використовувати, коли повноцінно запрацює стратегія освітніх оцінювань до 2030 року, тобто при оптимістичному сценарії у 2027 році.

Тетяна Вакуленко зазначила, що Міністерство освіти та науки спільно з УЦОЯО працюють над адаптацією окремих складових процедури проведення ЗНО при ситуації, яка набула чималого галасу, тобто при спалаху коронавірусу.

Одне ми можемо і повинні гарантувати — ЗНО-2020 відбудеться!— заявила Вакуленко.

Джерело: https://vse.ee/cpd

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *