Добірка мультфільмів та ігор, що допоможуть першокласникам розрізняти геометричні фігури

Протягом кожного навчального тижня НУШ засвоюється низка нових компетенцій. Учні, граючись, опановують нові знання та навички.

Упродовж 9 навчального тижня першокласники НУШ мають, поміж іншим, вивчити геометричні фігури та дізнатися про значення і користь онлайн-ігор.

Дидактичні ігри та вправи

Такий формат гри зручний тим, що не потребує використання мультимедійних пристроїв. Для того, щоб реалізувати один із запропонованих варіантів, вам знадобляться лише роздруківки з тематичними малюнками.

Вправа «Розпізнай фігури»

Принцип виконання: Запропонуйте учням розглянути малюнки та визначити, де і які геометричні фігури на ньому зображено.

Обладнання: Роздрукований малюнок.

Час виконання: 5 хв.

Приклад роздруківки для вправи «Розпізнай фігури» з ресурсу Pinterest

Вправа-казка «Майструємо геометричні фігури»

Принцип виконання: Вчитель читає казку, а учні мають змоделювати відповідні геометричні фігури, про які йде мова, використовуючи рахункові палички (сірники) та мотузочки.

Матеріали: Набори рахункових паличок, мотузочки (шнурки).

Час виконання: 10 хвилин.

Казка про братів

Жили-були два брати –Трикутник і Квадрат. Старший, був дуже добрим і життєрадісним, а ось молодший – незадоволеним і заздрісним (Запитайте у школярів, якої геометричної форми був старший брат, а якої – молодший).

Якось Трикутник каже старшому братові: «Ти такий великий, повніший та ширший за мене, в тебе більше сторін і кутів, в мене лише 3, а в тебе цілих 4 кути!». Старший брат лише знизав плечима: «Я таким народився!».

Настала ніч, і Трикутник вирішив позлодійкувати та повідрізати братові всі кути зі словами: «Ну що ж, спати лягав ти квадратом, а прокинешся без кутів!» (Вчитель уточнює у дітей, яку фігуру думав утворити таким чином Трикутник з квадрата?А діти мають викласти коло за допомогою паличок та мотузки).

Але на ранок молодший брат стояв без слів. Отакої! Тепер у брата вісім новеньких кутів! (учні складають восьмикутник, показують всі геометричні фігури та пояснюють, чим вони відрізняються одна від одної).

Гра  «Подорож містом Геометричних Фігур»

Хід гри: Вчитель пропонує відправитись в уявну подорож до міста Геометричних Фігур, в якому діти познайомляться з машканцями та виконають кілька завдань (за основу взятий матеріал вчителя-дефектолога Фільченкової Лариси Іванівни).

Обладнання: Малюнки (місто фігур та казкова стежина), набори різнокольорових паперових фігурок (попередньо роздруковані та вирізані вчителем).

Час виконання: 15 хв.

1. «Чарівна стежина»

Учитель пропонує відправитись до міста Геометричних Фігур. Однак, щоб туди потрапити, треба знайти відповідну стежку із фігур певної форми. З яких фігур вона викладена? (трикутники). Учитель пропонує назвати їх колір українською та англійською мовами (зелений, green).

Стежка до міста Геометричних фігур

2. «Подорожуймо містом»

Ось і місто Геометричних Фігур. На чому тут можна подорожувати? (корабель, вантажний автомобіль, легковий автомобіль, потяг).

Учитель пропонує визначити, з яких геометричних фігур складається кожен вид транспорту, порахувати їх і назвати кольори українською та англійською мовами.

3. Жителі міста Геометричних Фігур

Учитель пропонує уважно поглянути на малюнок міста Геометричних ФІгур та знайти зображених там місцевих жителів, які зображено (пташку, кота, ведмедя). З яких геометричних фігур їх утворено? Якого вони кольору?

Запропонуйте школярам, використовуючи шаблони завчасно підготовлених геометричних фігур, створити казкових чоловічків, які б залюбки стали жителями уявного міста Геометричних Фігур.

Приклади чоловічків, яких можуть створити учні, використовуючи підготовлені геометричні фігури

Онлайн-ігри для вивчення геометричних фігур

З онлайн-іграми, як правило, переважна більшість школярів добре знайома вже до вступу в перший клас. Цей формат пізнання навколишнього світу надзвичайно подобається дітям. До того ж він може бути корисним інструментом, який варто використовувати для досягнення навчальних цілей!

Гра «Впізнай фігуру»

Принцип гри: Кожна гра складається з трьох етапів: власне демонстрації геометричної фігури; завдання, в якому потрібно на малюнку знайти всі фігури відповідної форми, та завдання, в якому необхідно знайти всі предмети, які мають подібну форму до певної геометричної фігури.

Завдання з гри «Впізнай фігуру», в якому необхідно позначити «пташкою» всі прямокутники

Добірка включає 6 простих і водночас цікавих для першачків онлайн-ігор:

Гра «Порахуй кути»

Принцип гри: На дисплеї окремо демонструються геометричні фігури (загалом 10). Учню необхідно порахувати, скільки кутів має кожна фігура, та обрати відповідний варіант серед запропонованих варіантів відповідей.

Приклад завдання з гри «Порахуй кути»

Перейти до гри можна, натиснувши сюди.

Гра «Танграм»

Танграм – надзвичайна гра-головоломка. Так, поєднавши відповідним чином всього 7 фігурок-танів, можна скласти практично будь-яку фігуру (так можна скласти будь-яку літеру абетки, тварин, цифри, силуети людей та ін.).

Принцип гри: Необхідно всередину білого контура вмістити всі 7 фігур таким чином, щоб вони не накладалися одна на одну.

Приклад завдання з гри «Танграм-мешканці морів»

На ресурсі можна знайти 5 ігр-танграмів, у кожній з яких пропонується скласти по 5 фігурок:

Така гра може стати надзвичайно захопливим заняттям як для школярів, так і для дорослих, адже вона розвиває логічне та креативне мислення.

Гра «Геометричні фігури у головоломці»

Ігрове поле складається з геометричних фігур – кружечків, квадратиків та восьмикутних зірок, розташованих по всій його поверхні. Поза ним розміщені фішки з комірками відповідної форми (кружечки, квадрати та зірки).

Принцип гри: Необхідно розмістити на ігровому полі всі фішки таким чином, щоб не залишилось пустих комірок.

Фішки можна повертати за допомогою стрілочок на клавіатурі, а переміщувати – за допомогою курсора мишки.


Інтерфейс онлайн-гри «Геометричні фігури у головоломці»

Перейти до гри можна, натиснувши сюди.

Мультфільми

Що люблять діти більше за все? Звісно, ігри та мультики! Тож пропонуємо кілька варіантів мультфільмів, які можна переглянути зі школярами під час вивчення геометричних фігур.

Мультфільм «Летючі геометрики»

Кожна з 10 геометричних фігур забула своє ім’я, вона лише пам’ятає свої ознаки. Визначте разом зі своїми першачками, хто з фігур яку має назву!

Мультфільм «Летючі геометрики»


Мультфільм «Веселі фігури»

Діти обожнюють розповіді, а якщо вони ще й анімовані, то це подвійна радість! Запропонуйте школярам разом переглянути короткий мультфільм, в якому представлено 5 історій про основні геометричні фігури.

Мультфільм «Веселі фігури»


Мультфільм «Урок – геометричні фігури»

Які предмети у побуті мають подібну до основних геометричних фігур форму? Про це ваші учні можуть дізнатися, переглянувши трихвилинний мультфільм.

Мультфільм «Урок – геометричні фігури»


Мультиплікаційна руханка

Руханка – це веселий спосіб активізувати увагу школярів під час уроку! А ця ігрова вправа дозволяє поспівати, потанцювати та згадати назви геометричних фігур українською і кольори англійською мовами.

Мультиплікаційна руханка


Анімована вправа для вивчення геометричних фігур англійською

Така мультиплікаційна вправа стане знахідкою для вчителів англійської! У відеоматеріалі по черзі представлено 12 геометричних фігур і до кожної з них подано зображення, написання та вимова їхніх назв англійською мовою.

Геометричні фігури англійською


Матеріали для вивчення геометричних фігур із Бібліотеки «На Урок»

Тема: Геометричні фігури. Гра «Хто більше»

Автор: Шаповалова Світлана Володимирівна

Про матеріал: Презентація складається з 5 слайдів, на кожному з яких зображено по 2 малюнки, які утворені найпростішими геометричними фігурами. Завдання школярів – визначити, на якому малюнку «сховано» більше фігур.


Тема: Презентація «У замку Королеви Геометрії»

Автор: Шевчук Ольга Василівна

Про матеріал: У запропонованій презентації представлені декілька надзвичайно цікавих дидактичних ігор, за допомогою яких можна у невимушеній формі перевірити рівень опанування школярами навчального матеріалу з теми «Найпростіші геометричні фігури». Учитель пропонує різноманітні завдання – назвати фігури, знайти окремі фігури з-поміж інших, скласти геометричні фігури із сірників або з паперу, використовуючи техніки орігамі тощо.


Тема: Дидактичні ігри на уроках математики

Автор: Наумович Ірина Іванівна

Про матеріал: Збірки з 80 дидактичних ігор, серед яких є й ігри для вивчення геометричних фігур. Кожну гру можна використовувати на уроках та в позакласній роботі з учнями. Дібраний матеріал сприяє розвитку інтелектуальних здібностей дітей, формуванню інтересу до вивчення математики у першачків.


А які ігрові прийоми застосовуєте ви? Долучайтесь до спільноти проактивних учителів, додавайте матеріали до Бібліотеки освітнього проекту «На Урок». Діліться власним досвідом та ідеями цікавих уроків, а також використовуйте напрацювання колег з усієї України!ф

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *