Мовний омбудсмен перевірить перехід шкіл на українську

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови здійснюватиме моніторинг дотримання мовного законодавства, в тому числі щодо переходу російських шкіл на українську мову навчання.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Кабінету Міністрів з посиланням на слова уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня в ефірі Радіо «НВ».«Я дуже радий, що з 1 вересня, відповідно до закону про освіту, який був ухвалений Парламентом у 2017 році, всі російськомовні школи перейшли на державну мову навчання. Це величезний позитив – і це стосується і півдня, і сходу України. Це величезний сигнал для українського народу, що рівень володіння державною мовою має всі шанси підвищуватися», – зазначив він.

За його словами, згідно із законодавством, контролем за навчально-виховним процесом займаються місцеві органи управління освітою і МОН.

«Уповноважений із захисту державної мови, відповідно до покладених на нього функцій, буде контролювати виконання мовного закону Міністерством освіти і науки України. Тому щодо виконання мовного законодавства, щодо можливих порушень, ми, звичайно, будемо проводити відповідний моніторинг і в цьому році, і в подальшій перспективі», – наголосив Кремінь.

Він також нагадав, що норма закону щодо штрафних санкцій за порушення мовного законодавства почне діяти за 2 роки.

«Сьогодні ми можемо готувати виключно звернення до тих чи інших установ, організацій за зверненням громадян та за результатами моніторингу діяльності державних установ у різних сферах», – сказав мовний омбудсмен.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *