Розблоковано процес забезпечення підручниками шкіл, які переходять на навчання українською мовою

13 жовтня 2020 року, Уряд на позачерговому засіданні прийняв зміни до Порядку забезпечення підручниками та посібниками здобувачів повної загальної середньої освіти і педагогічних працівників. Відповідні зміни встановлюють правові механізми, необхідні для забезпечення підручниками українською мовою закладів загальної середньої освіти (ЗЗСО), які переходять з навчання російською  на навчання українською мовою.

Про це під час брифінгу повідомив т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет. 

Зокрема, постановою вносяться зміни в частині: 

  • забезпечення підручниками здобувачів освіти під час переходу ЗЗСО з навчання російською на навчання українською мовою;
  • встановлення на законодавчому рівні таких способів забезпечення здобувачів освіти підручниками, як видання, повторне видання, перерозподіл між адміністративно-територіальними одиницями.  

Перехід закладів загальної середньої освіти з навчання російською мовою на навчання українською мовою відбувається поетапно, відповідно до змін нормативно-правової бази.  

Внесення змін до зазначеного Порядку надає можливість забезпечити учнів 6 класу підручниками українською мовою та здійснити перерозподіл підручників для 8 та 9 класів, яких не вистачає в окремих регіонах.  

Окрім того, рішення про передачу підручників (крім електронних) та посібників закладу освіти іншим закладом освіти може приймати засновник. 

Зазначимо, у 2018-2019 роках надруковано підручники для 5, 10 та 11 класів ЗЗСО, тобто учні зазначених класів стовідсотково забезпечені підручниками українською мовою. У 2020 році за кошти державного бюджету здійснено додаткове видання підручників українською мовою для учнів 7 класу ЗЗСО.

Нагадаємо, проєкт змін до постанови було підготовлено ще в лютому 2020 року. Однак тоді він чомусь не був погоджений із зацікавленими органами виконавчої влади і відповідно не був переданий на затвердження Урядом. У серпні МОН в оперативному режимі розпочало погодження нормативного документа для того, щоб забезпечити дітей підручниками.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *