Без ковбас, напівфабрикатів та газованих напоїв: МОЗ пропонує нові норми харчування в закладах освіти

Уперше на законодавчому рівні буде врегульовано питання щодо харчування дітей з особливими дієтичними потребами.

Тема шкільного харчування завжди є актуальною серед учительства та батьків, і кілька тижнів тому стрічку соціальних мереж заполонили фотографії сніданків школярів: гнилий банан, підгоріла картопля та засохлий сир – жахливі фото страв публікували обурені батьки. Цікаво, що про проблеми й зміни реформування системи шкільного харчування в закладах освіти говорило чимало спеціалістів, серед них популярний шеф-кухар і автор проєкту “Cult Food” Євген Клопотенко, дружина президента Олена Зеленська та головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. Попри численні обговорення цієї теми сьогодні МОЗ оприлюднило проєкт Постанови КМУ “Про затвердження Норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”

Його мета – оновити норми дитячого харчування з урахуванням рекомендацій ВООЗ, і приділити увагу врегулюванню питанню щодо харчування дітей з особливими дієтичними потребами.

На своїй сторінці у фейсбуці Віктор Ляшко опублікував інформацію про головні зміни в системі харчування, що пропонуються авторами проєкту: 

  • вперше на законодавчому рівні буде врегульовано питання щодо харчування дітей з особливими дієтичними потребами, такими як: цукровий діабет, непереносимість глютену, лактози тощо;
  • заборонено до закупівлі, реалізації та пропонування дітям технологічно оброблених м’ясних та рибних страв (ковбас, сосисок, заморожених напівфабрикатів тощо), солодких газованих напоїв, енергетичних напоїв та будь-яких інших напоїв із вмістом доданих цукрів, обмежується добова кількість солі, цукру, борошняних та кондитерських виробів, жирів;
  • змінено структуру харчування з урахуванням рекомендацій ВООЗ щодо принципів здорового харчування та з урахуванням фізіологічних потреб дітей;
  • окремо приділено увагу організації харчування відповідно до якого керівники закладів освіти та дитячих закладів оздоровлення та відпочинку матимуть можливість вибрати найефективнішу модель організації харчування з урахуванням особливостей відповідного закладу. Інакше кажучи, впроваджувати кейтеринг шляхом здачі харчоблоку закладу в оренду для організації харчування дітей, або власними силами закладу.

Разом з тим Олена Зеленська наголосила, що оновлення застарілої нормативно-правової бази – одне з пріоритетних завдань робочої групи, яка працює над осучасненням системи шкільного харчування. На черзі – оновлення Санітарного регламенту.

Перша леді та головний лікар закликали українців долучитися до ознайомлення та обговорення громадського проєкту постанови на сайті МОЗ.

Джерело

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *