МОН планує починати шкільну освіту дітей з 5 років

osvita.ua

Міністерство освіти і науки готове розробити освітні і навчальні програми для дітей, у разі підтримки суспільством ідеї організації шкільного навчання дітей, починаючи з 5 років.

Про це у своєму Telegram написав в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет.

«Для мене дуже важливою є думка кожного громадянина щодо організації 12-річного шкільного навчання, починаючи з 5 років. Свідомо розпочав суспільний діалог на цю тему. У разі підтримки передбачено розроблення відповідних до віку дітей освітніх і навчальних програм», – наголосив Шкарлет.

Водночас за його словами, закінчення шкільного навчання у 18-19 років (за умов 12 класів) не є ключовим аргументом у цій дискусії.

«Хибно стверджувати, що Україна боїться вчити дітей довго чи багато, хоча саме так деякі «політичні фахівці» від освіти й взялися трактувати розпочате обговорення», – зазначає в.о. міністра освіти.

На думку очільника Міністерства освіти ключових аргументів щодо запропонованих змін є декілька, зокрема, наступність дошкільної та початкової ланок освіти.

Окрім того, він висловив переконання, що чим раніше починається освоєння дитиною корисних навичок, розвиток здібностей, тим успішнішою ця дитина стає в дорослому житті.

Ще одним з аргументів для змін за словами Сергія Шкарлета є те, що сучасні діти розвиваються набагато швидше, і значну роль у цьому відіграє шалений темп розвитку інформаційних технологій.

«Наголошую, що 5-річні та 6-річні діти потребують різних підходів і компетенцій за формою й тривалістю навчання та дозвілля. «Це дорого», – кажуть експерти. Але наші діти не гірші за тих, хто навчається в більш розвинених країнах, і тому аргументи на користь «економії» вважаю недоцільними. Моє завдання – знайти можливості та підтримку. Важливо, що ми обговорюємо це питання за участю батьків, освітян, психологів, педіатрів. А отже, наближаємося до єдиної концепції розвитку шкільної освіти й розроблення Освітнього кодексу», – зауважив в.о. міністра освіти і науки.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *