#ЗОШ16 -180 років: Освіта.Творчість. Успіх#

Все найголовніше в житті людини починається зі школи. Саме тут ми спілкуємося, навчаємося та дорослішаємо. Для багатьох школа – це щось більше, ніж місце, де ми отримуємо освіту. Недарма, дорослі кажуть, що шкільні роки – це найкращий час в їхньому житті.У школі формується характер, складається наше ставлення до світу, тут нас вчать логічно мислити.

Школа – це не просто будівля. Це світ в якому ми живемо, це місце, що стало рідним, своїм.

Наша рідна, Миколаївська ЗОШ І – ІІІ ступенів 16, розташована у мальовничому мікрорайоні м.Миколаєва , Тернівка.

У 2019 році нашій Тернівській школі виповнилося 180 років. Так, саме, у 1839 році в нашому мікрорайоні було відкрите перше училище до якого пішли та приступили до занять перші 14 учнів. А вже наступного року до школи батьки записали 142 учня. Перша школа була однорічною. В школі викладалася російська грамота, Закон Божий , арифметика. Проягом XIX ст. та початку XX ст. в Тернівці були відкриті та діяли 6 шкіл з вивченням болгарської та української мов.

У 1934 році внаслідок реформи всі школи , які діяли ,об’єднали в одну велику семирічну школу з болгарською мовою викладання. На початку 1938 – 1939 років навчання болгарською мовою відмінили…

Так крок за кроком, вивчаючи документи, старі фотографії, класні журнали та навіть Книгу наказів школи 1941 року, наш педагогічний колектив,

об’єднавшись з викладачами Тернівського болгарського товариства ім.І.Вазова (директор Ольга Колот) під керівництвом історика , автора книги “Тернівка”, Гамзою В. І., почав роботу над проєктом: створення фотовиставки “Історія школи від першого року заснування- до сьогодення”.

І нам це вдалося: матеріал зібран, систематизован та надрукован на окремих стендах, кожний з яких має свій період історії розвитку закладу. Усвідомлюючи важливість події, а наша школа є однією з перших, найдавніших шкіл , які були відкриті на території України, Олександр Сєнкевич – мер Миколаєва, підтримав ідею нашого колективу по написанню та створенню хронології історії школи та відгукнувся на наш запит. Ми дуже вдячні меру за небайдужість та цікавість до історії нашого рідного краю. Не можемо не бути вдячними й Управлінню молодіжної політики Миколаївської міської ради (начальник Рябенко Олександр) при підтримці якого наша фотовиставка побачила світ, а наші учні, теперішні та майбутні, зможуть ознайомитися з історією , розвитком, творчими здобутками своєї рідної школи, переглядаючи стенди з фотоматеріалами та документами.

28 листопада 2020 року в стінах закладу відбулося відкриття нашої фотовиставки, учні школи з задоволенням ознайомилися з історією розвитку закладу, довго обговорювали та обмінювалися враженнями від побаченого, особливо цікаво дітям було порівняти сучасну школу та школу довоєнного періоду.

Ми впевнені, що наш проєкт має велике значення як для нашої школи так і для нашого мікрорайону в цілому, для всіх нас це важлива подія.

Хочемо, ще раз, висловити велику вдячність за цю нелегку працю вчителям, які були задіяні та працювали над виставкою , особлива подяка вчителю Василь Чорний, та нашим спонсорам при підтримці, яких був реалізований наш проєкт : Олександр Сєнкевич – мер міста, Управління молодіжної політики Миколаївської міської ради Олександр Рябенко, Тернівське болгарське Товариство ім.І.Вазова, Владимир Гамза.

Шкільні стіни невпинно будуть відбивати час: 40, 50, 100 років, а школа все одно буде лишатися молодою, тому що ці стіни будуть наповнюватися новими дзвінкими голосами. Шкільний дух не старіє, йому завжди десять-одинадцять років — якраз стільки, скільки від першого до останнього шкільного дзвоника проходять свій шлях учні.

Ознайомитися з виставкою можно буде в ЗОШ 16, після закінчення всіх карантинних обмежень.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *