ЗОШ №44: марафон демократичного досвіду

З 02 по 05 лютого 2021 року педагоги Миколаївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 44 мали можливість взяти участь у Всеукраїнській онлайн-конференції «Компетентнісне навчання у базовій середній школі» для учасників Програми підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа». Наш заклад другий рік успішно бере участь у цій програмі.
Що ж таке важливе сталося?
Наприкінці минулого року був затверджений новий Державний стандарт базової середньої освіти. Перед школами постав новий виклик: як підготуватися до запровадження нового змісту та підходів до навчання у 5-9 класах вже з 2022 року. Програма підтримки освітніх реформ в Україні «Демократична школа» сприяє впровадженню системних демократичних змін в українській шкільній освіті. Зміст конференції дійсно був дуже насичений. Надзвичайно цікавою стала зустріч онлайн у перші дні в конференції з такими особистостями, як: Ерік Сведал, Посол Норвегії в Україні; Вадим Карандій, директор Українського інституту розвитку освіти (TBC); Ана Перона-Ф’єльдстад, виконавча директорка Європейського Центру Вергеланда; Лілія Гриневич, Міністерка освіти і науки України у 2016-2019 рр., натхненниця Нової української школи; Леся Юрчишин, учителька-переможниця Global Teacher Prize Ukraine 2020 у номінації «Вчитель громадянської освіти». 4 та 5 лютого були проведені майстер-класи для шкіл мережі програми «Демократична школа».
Вибір був великий, тому кожен учитель нашого закладу обрав собі необхідний майстер-клас. І як завжди, спілкування з тренерами було цікавим, живим, результативним. Не обійшлося і без дискусій. Ми отримали відповіді на питання: як розвивати громадянські компетентності в школі? Як використовувати вправи з Тулбоксу онлайн? Які є практичні інструменти для розвитку громадянських та соціальних компетентностей на уроках з різних предметів? Стали учасниками дискусії «Цифрове громадянство та громадянські компетентності в школі. Досвід України, Грузії та Молдови». Після таких зустрічей розумієш, що ти вже не зможеш працювати по-старому.
Вдячні організаторам та тренерам Програми «Демократична школа» за запрошення та можливість долучитися до роботи в онлайн-конференції.

Вчитель-філолог Наталія Кінаш

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *