В Україні розробили посібник для мовних таборів

osvita.ua

Фінський проєкт «Навчаємось разом» за фінансової підтримки Євросоюзу й Міністерства закордонних справ Фінляндії, підтримки Міносвіти і в співпраці з Громадською спілкою «Освіторія» підготував посібник «Бомбезна українська. Як спланувати та провести мовний табір». 

На переконання розробників, матеріали посібника допоможуть у проведенні мовних таборів для учнів й учениць шкіл з навчанням мовами національних меншин. У книзі передбачено різноманітні форми діяльності із залученням стратегій вивчення української мови (когнітивних; метакогнітивних; соціальних / афективних) і стратегій використання мови (інтерактивних; інтерпретаційних; продуктивних). 

Складовою посібника є також інтерактивний контент: покликання, QR-коди з іграми, піснями чи іншими формами для закріплення мови, що передбачають різні способи навчання учнів (візуальні, кінестетичні, акустичні тощо).

Першу частину видання присвячено весняним мовним таборам з підготовки старшокласників до ЗНО з української мови та літератури. Ця частина доступна для завантаження. 

Друга частина охоплює питання проведення літніх таборів для вивчення української мови учнями й ученицями 5–9 класів. Її оприлюднять 20 травня 2021 року.

Авторкою посібника є вчителька української мови та літератури Ольга Питюр.

До посібника також розроблено серію відеоматеріалів із записом різноманітних форм діяльності та практичними порадами з організації та проведення мовних таборів. 

Як зазначає Ольга Питюр, видання розраховане насамперед на вчителів, але містить інформацію, яка може бути корисна адміністрації шкіл й усім зацікавленим у їхніх зусиллях із планування та впровадження мовних таборів.

ЗАВАНТАЖИТИ ПОСІБНИК