Бомбезна українська. Фінський проєкт розробив другу частину посібника для проведення мовного табору

nus.org.ua

Проєкт “Навчаємось разом” (Learning Together) + проєкт ЄС за фінансової підтримки ЄС, Міністерства закордонних справ Фінляндії розробили другу частину посібника “Бомбезна українська. Як спланувати та провести мовний табір”.

Про це “Новій українській школі” повідомили в проєкті.

Завантажити посібник можна за цим посиланнямПершу частину посібника дивіться за цим посиланням.

Посібник розроблено за підтримки МОН і в співпраці з ГС “Освіторія”.

Він містить інтерактивний контент (покликання, QR-коди з іграми, піснями та іншими формами для закріплення мови), відеоматеріали та рекомендації для організації та проведення літніх мовних таборів для учнів й учениць, які навчаються мовами національних меншин.

У посібнику передбачено різноманітні форми навчальної діяльності із залученням стратегій вивчення української мови (когнітивних, метакогнітивних, соціальних / афективних) і стратегій використання мови (інтерактивних, інтерпретаційних, продуктивних).

Друга частина видання присвячена організаційним та змістовим питанням проведення літніх таборів для вивчення української мови учнями й ученицями 5–9 класів.

У Фінському проєкті зазанчають, що головна мета табору – розвинути навички спілкування та взаємодії українською мовою за допомогою різноманітних комунікативних ситуацій. Активності мовного табору також сприяють реалізації навчальних соціально значущих проєктів, які допоможуть покращити життя спільноти.

До посібника також розроблено серію відеоматеріалів із методичними родзинками, різноманітними формами діяльності, практичними порадами з організації та проведення мовних таборів. Приклад відео є за цим посиланням.

Авторка посібника – тренерка проєкту “БомбеЗНО”, експертка ГС “Освіторія”, учителька української мови та літератури Ольга Питюр.

Видання розраховане насамперед на вчителів, але містить інформацію, яка може бути корисною й адміністраціям закладів загальної середньої освіти та іншим зацікавленим сторонам для планування та впровадження мовних таборів.

Посібник розроблений проєктом “Навчаємось разом” спільно з ГС “Освіторія” за фінансової підтримки Європейського Союзу й Міністерства закордонних справ Фінляндії та підтримки Міністерства освіти і науки України.