ЗНО з української мови і літератури: напередодні тестування

оsvita.uа

У вівторок, 01 червня, основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання продовжиться обов’язковим для усіх учасників тестуванням з української мови і літератури (української мови).

У 2021 році в переліку предметів, із яких проводитиметься ЗНО, виокремлені два тести: українська мова та українська мова і література.

Зважаючи на умови вступу на навчання учасники тестування самостійно визначали, яку саме роботу вони виконуватимуть під час ЗНО.

Для участі у тестуванні зареєстровано 377 тисяч учасників, більшість з яких складатиме тест з української мови і літератури – понад 250 тисяч вступників. На тестування з української мови зареєстровано 126 тисяч учасників.

Проведення тесту розпочнеться об 11 годині. Вхід до пунктів тестування триватиме до 10:50.

Для уникнення скупчень біля входу до пункту тестування допуск учасників до пункту розпочинатиметься о 9:50. У запрошенні-перепустці кожного учасника зазначено проміжок часу, протягом якого йому рекомендовано прибути до пункту тестування і пройти процедуру допуску.

Учасникам ЗНО необхідно обов’язково роздрукувати запрошення-перепустку, що розміщена на інформаційній сторінці. Також для допуску до пункту тестування необхідно мати при собі оригінал сертифіката учасника ЗНО та оригінал документа, серія та номер якого зазначені в Сертифікаті.

Окрім того, учасникам рекомендовано взяти із собою 2–3 ручки з чорнилом насиченого чорного кольору та пляшечку з питною водою без етикетки.

Тест ЗНО з української мови

Цього року тест з української мови складається з 40 завдань. На його виконання учасникам буде відведено 150 хвилин.

Тест з української мови складається із завдань трьох форм: завдань з вибором однієї правильної відповіді, завдань на встановлення відповідності («логічні пари») і завдання відкритої форми з розгорнутою письмовою відповіддю.

Результат виконання всіх завдань тесту буде зараховуватися як державна підсумкова атестація з української мови та під час прийому до закладів вищої освіти, як конкурсний предмет «Українська мова» залежно від спеціальності, що визначено Умовами прийому до закладів вищої освіти.

Максимальна кількість тестових балів, яку можна набрати, правильно виконавши всі завдання сертифікаційної роботи з української мови дорівнює 74 балам.

Тест ЗНО з української мови і літератури

Традиційний тест з української мови і літератури має 67 завдань. Кожен учасник отримає можливість працювати над ним 210 хвилин.

Тест з української мови і літератури складається із завдань чотирьох форм: завдань з вибором однієї правильної відповіді, завдань на встановлення відповідності («логічні пари»), завдань відкритої форми з короткою письмовою відповіддю і завдання відкритої форми з розгорнутою письмовою відповіддю.

Результат виконання всіх завдань тесту може бути використано під час вступу до закладів вищої освіти, як конкурсний предмет «Українська мова і література», що визначено Умовами прийому до закладів вищої освіти у 2021 році.

Максимальна кількість тестових балів, яку можна набрати, правильно виконавши всі завдання сертифікаційної роботи з української мови і літератури дорівнює 116 балам.

Матеріали для підготовки до тестування

ЗНО-ОНЛАЙН – сайт для проходження тестів ЗНО онлайн. Платформа є найпопулярнішим сервісом серед учасників тестування. Сайт надає можливість комфортно готуватися до тестування, використовуючи зручні та якісні інструменти.

Посібник для підготовки до власного висловлення – відкрите тестове завдання з розгорнутою відповіддю є одним з найважливіших завдань у тесті. Подані в електронній збірці матеріали допоможуть пройти прискорений курс підготовки до написання власного висловлення.

Перелік слів з правильним наголосом до ЗНО – перелік слів з нормативним наголосом, які необхідно знати учаснику тестування для успішного складання зовнішнього незалежного оцінювання з української мови і літератури в 2021 році.

Приклади власних висловлень ЗНО з української – зручний перелік з понад 30 прикладів написання власних висловлень, що пропонувалися до виконання учасникам зовнішнього оцінювання з української мови протягом минулих років.

Завдання та відповіді пробного ЗНО з мови і літератури 2021 року – усі тестові завдання з мови і літератури та відповіді на них, що були використані Українським центром оцінювання якості освіти під час проведення пробного зовнішнього оцінювання навесні цього року.

Подкасти для підготовки до тестування з української літератури – у коротких подкастах учасники ЗНО дізнаються про важливі аспекти творів, що включені до програми. Також подкасти містять лайфхаки, що допоможуть отримати додаткові бали за виконання тесту.

Перелік творів з української літератури на ЗНО 2021 року – перелік текстів творів з літератури, що є обов’язковими для знання учасниками тестування. Твори згруповані за хронологічним принципом, починаючи від усної народної творчості до творів сучасників.

Скорочені версії та стислі перекази творів – онлайн-хрестоматія, що містить усі скорочені версії епічних, ліро-епічних і драматичних творів з програми ЗНО. Кожен твір представлений у трьох варіантах: скорочена версія, переказ і дуже стислий переказ.

Освіта.ua бажає впевненості та успішних результатів усім учасникам зовнішнього оцінювання з української мови та літератури.