Учителів фізичної культури запрошують пройти онлайн-курс

osvita.ua

Спорт необхідний для здорового та активного життя – це аксіома. А для дитячого організму, що активно росте й розвивається, він є просто першочерговою потребою. Проте шкільні уроки фізкультури старої версії далеко не завжди надихають школярів. Як закохати дітей у фізичну активність? Який він – сучасний спорт? І як учителям бути в тренді нових педагогічних підходів?

Саме цьому присвячений безкоштовний онлайн-курс для підвищення кваліфікації вчителів «Нова фізична культура» від міжнародного благодійного фонду Parimatch Foundation на освітній платформі Prometheus, який з липня минулого року пройшло понад 25 000 вчителів зі всієї України.

Успіх курсу

Педагоги оцінили належним чином актуальність і користь онлайн-курсу «Нова фізична культура», про що свідчить високий відсоток отриманих учасниками сертифікатів – більш ніж 50% від зареєстрованих слухачів. Чим же він так припав до смаку?

На відміну від більшості курсів в онлайні, «Нова фізична культура» – дійсно повністю безкоштовний освітній курс для учасників проєкту: від подачі заявки до отримання сертифікату. Немає жодних прихованих платежів чи неприємних сюрпризів у кінці навчання. Крім цього, учасники відмічають дійсно якісний контент та багато корисної практичної інформації без води від найкращих тренерів та експертів у сфері освіти, яку можна відразу використовувати у своїй роботі.

Це дієві методики та сучасний інструментарій, що допомагають зробити заняття корисними, цікавими та інклюзивними. Велику увагу приділено комунікативним та психологічним аспектам уроків.

Президент міжнародного благодійного фонду Parimatch Foundation Катерина Білоруська розповідає: «Тема фізичної культури – одна з пріоритетних у нашій команді. І мета створення курсу «Нова фізична культура» – це акцентування уваги на вчителі фізкультури як головному провідникові дитини до здорового способу життя. Саме ця людина може прищепити дитині любов до спорту або навпаки – стати причиною ненависті до будь-яких фізичних навантажень і всього, що з ними пов’язано.

Тому на курсі акцентується увага на сучасних методиках навчання, альтернативних видах спорту або активностях, які можна впроваджувати на уроках фізкультури.

Наш фонд прагне, щоб кожна дитина завдяки новим видам активності була зацікавлена йти на урок фізичної культури, а з іншого боку — щоб вчитель фізкультури мав можливість знайомитися з новими методиками, вчився бути лідером та наставником для дітей і зацікавлювати їх сучасними методиками викладання».

Коментар вчителя, який пройшов курс «Нова фізична культура»:

«Курс пізнавальний. Завжди цікаво послухати однодумців, які діляться розумними речами. Багато чого можна для себе взяти, застосувати на уроках або взагалі в роботі з дітьми у спортивному напрямі. Усі експерти високого рівня. Особливо сподобався спікер Дмитро Лазебний. Все, що він розповів, – доступно, зрозуміло, цікаво.

Крім того, на таких заходах колеги завжди діляться своїм досвідом, своїм баченням про якусь ситуацію або роботу з дітьми. Це також дає можливість використати новий досвід у своїй роботі.

Загалом, хочу подякувати Parimatch Foundation за організацію таких корисних курсів. Усе актуально, класно й корисно. Це чудова можливість отримати нові знання, опанувати нові методи та підходи в педагогічній роботі».

Олександр Шунькин, учитель фізичної культури ліцею «Ліко», м. Київ.

Нові модулі

Постійне розширення освітньої програми новими актуальними оновленнями – це ще один плюс безкоштовного онлайн-курсу для підвищення кваліфікації вчителів фізичної культури від Parimatch Foundation.

На даний час багато вчителів викладають ще за освітньою програмою минулих років. В останніх нововведеннях з’явилися нові незнайомі терміни – назви спортивних модулів, які потрібно ввести в річні плани. Часто вчителів це лякає, адже легше викладати по накатаній, ніж пробувати щось нове. І ще не факт, що новий модуль «зайде» учням.

Ситуація ускладнюється тим, що якісних навчальних матеріалів для педагогів за новими модулями у широкому доступі практично немає. Тож здебільшого діти з року в рік продовжують займатися одним і тим самим, що не зміцнює їхню любов до спорту.

Тому Parimatch Foundation вирішили додати ще більше корисної й актуальної навчальної інформації у безкоштовний онлайн-курс підвищення кваліфікації вчителів «Нова фізична культура» на освітній платформі Prometheus. Було розроблено додаткові навчальні модулі. Вони присвячені видам спорту, які можна додавати на уроках, – флорбол, настільний теніс і футбол.

Катерина Сакевич, програмний менеджер із розвитку благодійних програм міжнародного благодійного фонду Parimatch Foundation: «За чотири місяці після відкриття на курс «Нова фізична культура» зареєструвалося понад 24 тисяч слухачів. Це дуже хороший результат. З них 50% отримали сертифікати. Існує статистика, що в онлайн-курсах тільки 15–20% від зареєстрованих учасників доходять до фіналу й отримують сертифікат. У нас цей показник вдвічі більший.

Ба більше, це не разовий курс – ми продовжуємо оновлювати контент, а кількість слухачів продовжує зростати. Ми спостерігаємо позитивну динаміку – щомісяця 200–500 чоловік додаються по кожному курсу. Це в цілому 2–3 тисячі чоловік».

Переваги додаткових модулів

Нові модулі на курсі Prometheus — це дійсно необхідне нововведення з корисною інформацією, що допомагає вчителям вводити у навчальний процес нові види спорту.

Оновлений курс зі спортивними модулями «Нова фізична культура» — це справжня знахідка для тих, хто хоче дізнатися щось нове і прагне творчо розвиватися.

І тут на допомогу приходить оновлений курс зі спортивними модулями «Нова фізична культура». Це справжня знахідка для тих, хто хоче дізнатися щось нове і прагне творчо розвиватися.

Його переваги: багато модулів різноманітної тематики, можливість ставити запитання і вносити пропозиції, проходження контрольних тестів, кваліфіковані тренери та найбільш компетентні в даній сфері експерти, проходження онлайн у зручний час.

Коментар із флорболу:

«Флорбол – це дуже цікавий спортивний модуль та чудова альтернатива футболу, який подобається далеко не всім. Часто дівчатам й учням молодшої школи важко грати у футбол, а от у флорбол в одній команді із задоволенням грають хлопці разом із дівчатами з 1-го класу.

У нас у школі ми проводимо різноманітні естафети з елементами флорболу, організовуємо змагання між класами. Це легко зробити, тому що гендерно неважливо, хто грає, і це не потребує особливої підготовки, адже м’яч легкий. За допомогою вправ із ключкою та м’ячем розвиваємо в дітей координацію, швидкість, спритність та мислення.

Тож завдяки флорболу наші уроки фізичної культури урізноманітнилися та стали цікавішими. На мою думку, якщо забезпечити інвентарем, то на рівні шкіл флорбол міг би стати популярним на рівні з футболом. Особливо у покоління Z.

Після проходження курсу «Нова фізична культура» я дізнався відповіді на питання, які мене цікавили, щодо введення цього спортивного модуля. Я зрозумів, із чого починати і як правильно побудувати урок із флорболу, та дізнався про основні елементи та правила цього виду спорту».

Віталій Мушинський, учитель фізичної культури, Судилківський ліцей, с. Судилків, Хмельницька область.

Коментар із настільного тенісу:

«Настільний теніс – корисний модуль для шкіл, в яких є необхідний інвентар. Діти виявляють інтерес до цього виду спорту. А в теплу пору року – це ще й прекрасний варіант outdoor активності.

Курс «Нова фізична культура» з легкою і доступною подачею інформації, теорією і практикою, усією необхідною правильною технікою стане в пригоді шкільним вчителям, які хочуть запровадити в себе на уроках модуль із настільним тенісом. 

Завдяки курсу вчителю фізичної культури, що не взаємодіяв із цим видом спорту, буде досить легко навчитися і почати працювати з дітьми. Тому що в програмі курсу роз’яснюється правильна техніка гри, методологія навчального процесу навіть найменших діток, із використанням ігрових елементів.

Важливий аспект, що це онлайн-навчання, до того ж, повністю безкоштовне.

Мене особисто в програмі зацікавила психологія, тому що коли працюєш з дітьми, це дуже важливо.

Я в захопленні від курсу, який розробив і запустив Parimatch Foundation. Це просто чудовий продукт, якого дуже не вистачало вчителям».

Світлана Цьома, керівник клубу настільного тенісу «Енергія» Будинку дитячої та юнацької творчості, м. Сміла.

Долучившись до оновленого курсу від Parimatch Foundation та Prometheus, ви зможете перезавантажити уроки фізичної культури у своїх школах.

ПРОЙТИ КУРС