Що таке пороговий бал «склав / не склав»

osvita.ua

«Пороговий бал» – це мінімальна кількість (сума) тестових балів зовнішнього незалежного оцінювання з певного предмета, отримання яких дає абітурієнтові право для участі в конкурсному відборі до закладів вищої освіти. 

Пороговий бал «склав / не склав» встановлюють щорічно для кожного тесту зовнішнього незалежного оцінювання. Його визначають саме для тестових балів, а не для рейтингових.

Експертна комісія при Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО) встановлює пороговий бал після перевірки правильності виконання завдань усіма учасниками тестування з кожного окремого предмета. До складу експертної комісії входять працівники Міносвіти, науковці, освітяни, представники громадських організацій. 

Якщо учасник ЗНО отримав тестовий бал, що дорівнює пороговому балу «склав / не склав» або перевищує його, це означає, що учасник подолав поріг. Такий учасник зможе отримати оцінку в шкалі 100–200 балів і матиме можливість вступати до закладів вищої освіти.

Якщо учасник ЗНО отримав тестовий бал менший за встановлений пороговий бал, він отримує результат зовнішнього оцінювання «не склав» і не має права подавати результат цього тесту до приймальної комісії закладу вищої освіти.

Переведення тестових балів у рейтингову шкалу 100–200 балів відбувається після визначення порогового бала. Тобто, результати абітурієнтів, які подолали «поріг», будуть переведені у рейтингові оцінки за шкалою від 100 до 200 балів. При цьому «пороговому тестовому балу» у рейтинговій таблиці відповідатиме значення 100 балів.

Інформацію про значення порогових балів «склав / не склав» минулих років дивіться в розділі «Результати ЗНО».

ДОРОЖНЯ КАРТА УЧАСНИКА ЗНО