Обов’язкове ЗНО з математики скасовувати не планують – Шкарлет

nus.org.ua

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет вважає, що обов’язкове ЗНО з математики це спосіб покращити погані результати школярів з цього предмету.

Про це він розповів в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

“Ми ухвалили концепцію на 10 років STEM-освіти. Ми кажемо, що в нас немає інженерів, немає проєктантівнемає тих, хто в шостому технологічному окладі [галузі перспективних технологій  ред.] буде формувати в наступній шостій хвилі інновації, стартапи, якісь високотехнологічні речі.

Ми будемо математику скасовувати? Ми кажемо, що страшенні результати у дослідженні PISA, і при цьому математику будемо скасовувати?” каже міністр.

Шкарлет вважає, що обов’язкове ЗНО з математики це спосіб того, як поліпшити цю проблему. Тому скасовувати його не планують. 

Міністр також зазначив, що зараз вчителями фізики та математики стають випускники шкіл з недостатніми знаннями точних наук. Причиною він називає погані умови праці вчителя та складність навчання. Міністерство уже працює над поліпшенням умов. 

“І на фізику теж поганий конкурс. … Як би поліпшити? Ми якраз над цим і працюємо. Для того, щоб люди отримували спеціальність вчителя математики або фізики, умови праці вчителя математики і фізики після закінчення університету мають бути суттєвими, щоб туди йшли люди. Або місцева громада має дати житло, якимось чином спонукати до отримання цієї спеціалізації, а потім занурення у професію саме в цій громаді”– переконаний очільник МОН.