Пряма телефонна лінія КМУ щодо вступної кампанії в закладах вищої освіти: новації та вимоги

У вівторок, 15 червня 2021 року, за участю заступника Міністра освіти і науки Ігоря Гарбарука відбулась пряма телефонна лінія Кабінету Міністрів України на тему «Забезпечення належного контролю та проведення вступної кампанії 2021 року у закладах вищої освіти». У заході також взяли участь і працівники структурних підрозділів МОН.  

Під час телефонного зв’язку Ігор Гарбарук відповів на питання про основні етапи вступної кампанії 2021, її новації та завершення основної сесії ЗНО-2021.

За його словами, для вступників на бакалавра чи наскрізного магістра терміни вступу наступні: 

  • реєстрація для складання вступних іспитів, творчих конкурсів розпочинається не пізніше 24 червня;
  • реєстрація електронних кабінетів – 1 липня;
  • складання вступних іспитів (пільгові категорії), творчих конкурсів – з 1 до 13 липня (бюджет, контракт), тільки контракт – з 14 до 23 липня;
  • прийом заяв та документів на вступ (електронно, крім категорій, визначених п. 1 розділу VI Умов прийому) – з 14 липня. 

У 2021 році здобувачі вищої освіти можуть подати максимум 5 заяв на бюджет, як минулого року. А серед новацій цього року є обмеження кількості поданих заяв для вступу на контракт – до 30 заяв включно.

Вступники, які отримають бюджетні місця за результатами конкурсу, але захочуть, щоб інші їхні заяви брали участь у конкурсі на контракт, мають обов’язково повідомити про це приймальну комісію під час виконання вимог до зарахування (подання оригіналів документів). Для цього необхідно буде написати відповідну заяву. В іншому разі ці заяви автоматично будуть виключені з конкурсу на контракт.

Для того, щоб мати можливість брати участь у конкурсі на бюджет, усім вступникам необхідно буде отримати  мінімум 125 балів.

Щодо вступної кампанії до закладів професійної (професійно-технічної) освіти, то вона розпочинається в червні. Заклади мають певну автономію в цьому процесі. Кожен самостійно визначає графік та критерії вступу. Набір триватиме до 1 вересня (МОН може продовжити до 1 листопада). Для зарахування до закладу професійної освіти не потрібно здавати ЗНО.

Під час прямої телефонної лінії учасники заходу також відповіли на запитання щодо основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання 2021 року, яка проходила з дотриманням усіх протиепідемічних заходів.

Усього надійшло близько 10 дзвінків з різних областей України.