В УЦОЯО надали роз’яснення щодо результатів ЗНО-2021 з математики

vseosvita.ua

Цьогоріч значно зросла кількість осіб, які брали участь у тестуванні з математики.
Результати зовнішнього незалежного оцінювання з математики викликали гострі дискусії в суспільстві. В Українському центрі оцінювання якості освіти надали роз’яснення щодо найобговорюваніших тем.

Зазначимо, що 17 червня Комісія при #УЦОЯО встановила поріг «склав/не склав» цьогорічного #ЗНО з математики у 10 тестових балів.  Не подолав його 31% учасників.

ЗНО не є показником якості освіти

У кожному конкретному оцінюванні беруть участь не всі здобувачі повної загальної середньої освіти, а лише ті, хто вибрали той чи той навчальний предмет для вступу, – зазначають в УЦОЯО.

Для вивчення стану освіти використовують спеціальні моніторингові дослідження, а також дані загальнодержавних підсумкових оцінювань. УЦОЯО наразі проводить національне дослідження якості освіти – загальнодержавний моніторинг якості початкової освіти «Стан сформованості читацької та математичної компетентностей випускників початкової школи», а також міжнародне дослідження якості освіти – PISA.

Пороговий бал з математики 2021 року адекватний і дає змогу відсіяти найменш підготовлених вступників, які не зможуть навчатися у закладах вищої освіти, де математика є визначальною

Пороговий бал ЗНО з математики у 2021 році дійсно на один бал вищий, ніж торішній, утім значно змінилася сертифікаційна робота і збільшилася максимальна кількість тестових балів, яку можна було отримати, виконавши правильно усі завдання тесту (у 2020 році – 62 бали, у 2021 році – 67 балів), – пояснюють в УЦОЯО.

Також у центрі зазначають, що завдання сертифікаційної роботи є посильними для здобувачів повної загальної середньої освіти, окрім цього, в зошитах із тестовими завданнями було розміщено довідкові матеріали, на які під час виконання завдань могли спиратися учасники.

Не можна стверджувати, що результати з математики цьогорічних учасників ЗНО значно погіршилися у порівнянні з тогорічними, зважаючи на відсотки тих, хто не склав

У 2021 році значно зросла кількість осіб, які брали участь у тестуванні з математики. Загальна кількість зареєстрованих для проходження ЗНО у 2020 році – 379 299, а у 2021 – 392 512.

Така ситуація зумовлена рішенням про обов’язкове проходження ДПА з математики для здобувачів повної загальної середньої освіти. Відтак УЦОЯО розробив окрему сертифікаційну роботу «Математика (завдання рівня стандарту)» для осіб, які не планували використовувати результат з математики для вступу, але були зацікавлені в результаті ДПА з цього предмета. Утім очевидно, що значна частка випускників вибрала тестування з математики, попри відсутність намірів використовувати результат для вступу, – заявляють в установі.

У центрі нагадали, що у квітні через поширення COVID-19 здобувачів повної загальної середньої освіти звільнили від ДПА, це зумовило неявку певної частки здобувачів освіти для проходження тестування з математики.

Не можна не зазначити, що понад 77 тис. осіб були зареєстровані для участі в тестуванні «Математика (завдання рівня стандарту)», у разі проходження цього тестування можна було отримати лише бал ДПА за шкалою 1-12. Аналіз результатів цього оцінювання не є показовим, адже прийшли на пункти проведення тестування менш як 12% зареєстрованих, – додали в УЦОЯО.

Зазначимо, що 19 червня, на інформаційних сторінках учасників було розміщено результати ЗНО та ДПА з математики / математики (завдання рівня стандарту). Учасники можуть також завантажити картки результатів і сканкопії бланків відповідей з математики.

Журналіст:
Паламарчук Юлія Вікторівна