Твори ЗНО з літератури: скорочені тексти та стислі перекази

osvita.ua

Учасники зовнішнього незалежного оцінювання мають змогу скористатися онлайн-хрестоматією, що містить скорочені версії творів української літератури, передбачених програмою ЗНО.

У розділі вміщено скорочені версії всіх епічних, ліро-епічних і драматичних творів з програми зовнішнього оцінювання.

Кожна сторінка розділу присвячена певному твору, опрацювання якого потрібне для успішного складання тесту. Тут представлені три варіанти тексту: скорочена версія, переказ і дуже стислий переказ кожного твору.

Скорочена версія – це текст, підготовлений у форматі хрестоматії за програмою ЗНО. Учасники зможуть швидко опрацювати твір у тому вигляді, що якнайкраще підходить для розуміння його композиції, ідейно-тематичного змісту та художніх особливостей. Текст скорочено так, щоб, прочитавши його, випускники були максимально готові до виконання завдань з української літератури.

Переказ – це текст, у якому лаконічно відтворено зміст твору. До стислого переказу додано найважливіші цитати, що знадобляться під час виконання завдань ЗНО з української літератури та стануть у пригоді для написання власного висловлення з української мови. У переказі також коротко схарактеризовано тему, ідею та образи твору.

Дуже стислий переказ – максимально лаконічний виклад змісту твору. Він дозволить швидко ознайомитися з композицією, образами, темою та ідеєю літературного твору. Це допоможе максимально швидко підготуватися до виконання завдань з української літератури. Опрацювавши зміст твору й переглянувши важливі цитати з нього, учасники також зможуть навести влучний приклад у власному висловленні з української мови.

На сайті доступні двадцять сім сторінок, присвячені таким програмовим творам: