ЗОШ №28: Свої права й обов’язки знай та закони поважай

Правове виховання – виховна діяльність школи, сім’ї, правоохоронних органів, спрямована на формування правової свідомості та навичок і звичок правомірної поведінки школярів. І тому залучення учнівської молоді до правової культури збагачує її духовне життя. Водночас знання нею своїх прав і обов’язків розширює можливості їх реалізації, зокрема й у власних інтересах. Правове виховання зміцнює життєву позицію, підвищує громадянську активність, загострює почуття непримиренності.

З метою вдосконалення морально – правового виховання та попередження правопорушень серед учнівської молоді у школі було проведено заходи до Всеукраїнського тижня права.
Тиждень було розпочато відеолінійкою  на тему «Я громадянин та патріот держави» під час якої учнів було ознайомлено з Правами людини, та пояснено, що можливості людини існувати й розвиватися як особистість, задовольняти свої потреби, здебільшого закріплені законодавством.

Учитель правознавства Ткаченко М.В. підготувала і провела урок на запрошення в 9А класі «Конституційні права, свободи та обов’язки людини і громадянина», в ході якого учні продемонстрували вміння не лише працювати з правовими документами, а й аналізувати та порівнювати їх, виявляли знання прав і обов’язків громадян України через вирішення проблемних завдань, створення ситуацій з елементами театралізації. Під час уроку вчитель продемонструвала  високий рівень знань з цифрової грамотності, зокрема володіння сервісом «Quiz». На всіх етапах уроку відбувалася мотивація навчальної діяльності школярів, що сприяла їх активній і злагодженій роботі.

Протягом тижня учні 5-9-х класів брали участь в конкурсі малюнків “Права дитини в малюнках” та буклетів «Право і закон», проходили анкетування «Дерево питань» (збір запитань на правову тематику від учнів школи). Соціальний відеоролик «Школа – територія прав людини» відзняли учні 10-го класу. Вище перераховані заходи сприяли розвитку творчої активності школярів, формуванню пізнавальних інтересів, розширенню сфери застосування отриманих знань та умінь здобувачів освіти.

Спільно з представниками Патрульної поліції, представниками Міської бібліотеки для юнацтва було організовано бесіду для здобувачів освіти 7-8-х класів «Відповідальність підлітків за порушення закону» під час якої школярі більше дізналися про Кримінальний та Адміністративний кодекси України, їх основні статті, про відповідальність за вчинення правопорушень неповнолітніми.

Вдалим завершенням тижня стало проведення позакласного заходу на запрошення “Юридичний батл “. Метою проведення заходу було пригадати права людини та вміти їх застосовувати в конкретних життєвих ситуаціях, викликати інтерес до уроків правознавства та популяризація правових знань, формування правової культури та свідомості серед учнівської молоді. Здобувачі освіти виконували цікаві завдання застосовуючи свої гаджети, працювавли з програмами «Quiz» та «LearningApps».

У рамках проведених заходів особливу увагу було приділено розкриттю питань: до якого віку людина вважається дитиною, що таке права дитини, розкрито зміст основоположних прав дітей, що закріплені в Конвенції ООН про права дитини та  які міжнародні організації захищають права дітей та  зосереджено увагу на видах правопорушень, за які наступає кримінальна відповідальність; віку, з якого наступає кримінальна відповідальність та відповідальність, яка наступає за дані правопорушення. Були використані різні методи і форми роботи з правового виховання, які створюють психологічний клімат у школі та в сім’ях учнів, виробляють навички і уміння правомірної поведінки, звички і вміння дотримуватися вимог права і моралі, виконання свого громадянського обов’язку у дотриманні правових норм.

Сподіваємося, що вивчення правознавства допоможе учням нашої школи виховати патріотичні та громадянські цінності, усвідомлення того, що ми всі є творцями теперішнього і майбутнього своєї рідної Батьківщини.