Урок толерантності у Миколаївській гімназії № 43 ім К.Ф. Ольшанського

Днями у Миколаївській гімназії № 43 ім. К.Ф. Ольшанського вчителем фізичної культури Кузнєцовим С.Л. та практичним психологом Кучинською Є.О. для учнів 5-А класу було проведено Всеукраїнський позакласний захід «Урок толерантності» за рекомендацією Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти». Цей захід був розроблений Міжнародним благодійним фондом Parimatch Foundation.

Метою заходу було формування уявлення про толерантність як універсальний принцип життя людини, розвиток навичок ефективної міжособистісної взаємодії, підвищення загальної психологічної культури здобувачів освіти.

Життя засвідчує, що відмінність систем цінностей та принципів часто стає джерелом конфліктних ситуацій у суспільстві,  колективах і, навіть, родинах. Толерантність – це цінність, що допомагає людству вирішувати конфлікти у мирний спосіб. Поняття толерантності означає здатність людини співпрацювати, чути, цінувати, розуміти і поважати іншу думку та невороже її зустрічати.

Учні активно працювали та взаємодіяли між собою. Урок уособлював в собі чередування виконання різних фізичних вправ з елементами психологічного тренінгу. Це дало змогу спочатку теоретично ознайомитися з головними поняттями, а потім на практиці відчути  їх вплив на життя особистості. Наприклад, коли дві команди змагалися, проходячи одне випробування, але за різних умов, здобувачі освіти зрозуміли важливість поняттями «толерантність», ознайомилися з критеріями і соціальними проявами толерантності й нетерпимості та зрозуміли значення толерантної поведінки у взаємодії з людьми у різних життєвих ситуаціях.

Під час рефлексії діти зауважили, що насправді часто зустрічалися з проявами дискримінації і самі, не помічаючи того, могли чинити несправедливо відносно оточуючих. Більшість з них висловились, що відчувши на собі весь негатив цього прояву, тепер будуть уважнішими до інших, терпимими до чужих відмінностей та більш чуйними до тих, хто, можливо, потребує допомоги та підтримки. Діти одностайно зробили висновок, що в сучасному світі немає бути місця насиллю, булінгу, дискримінації та приниженням, що будь-який конфлікт має можливість мирного вирішення, а всі люди на землі різні, але рівні.