Обговорення актуальних питань щодо реалізації мовного законодавства в освіті

15 листопада 2019 року науково-методичним центром управління освіти Миколаївської міської ради для керівників двомовних закладів загальної середньої освіти №10, 15, 18, 19, 31, 35, 42, 43, 45, 53, 61, російськомовного економічного ліцею №2 на базі Миколаївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №25 проведено SpeakUp з теми: «Управління формуванням державомовної компетентності педагогічних працівників як передумова забезпечення ефективного спілкування випускників школи державною мовою». Мета: визначення найбільш ефективних управлінських дій щодо взаємодії з педагогічною, батьківською й учнівською громадськістю у період переходу на державну мову навчання.

У заході взяла участь начальник управління освіти Личко Г.В., яка відповіла на актуальні питання щодо імплементації законодавства України з мовної політики в освітній сфері, міжетнічного діалогу, прав національних меншин, толерантності.

Директор НМЦ Тарасова О.В. у вступному слові познайомила з програмою роботи, глосарієм термінологічних понять.

Методист НМЦ Романіченко І.В. презентувала інформаційний кейс «Законодавство з мовного питання в дії».

Присутні активно долучилися до роботи на  методичній каруселі «Нотатки для керівника», де було напрацьовано найбільш оптимальні форми взаємодії з педагогічною, батьківською та учнівською громадськістю у перехідний період.

Гість заходу Родіонова Інна Григорівна, викладачка Національного університету ім. В.О. Сухомлинського, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови та літератури запропонувала сучасні та дієві форми взаємодії закладів вищої освіти зі школами.

Рекомендації, створені за підсумками К-ВЗАЄМОДІЇ, були оформлені буклетом, презентовані кожному учаснику для врахування у практичній діяльності та реалізації в освітньому процесі закладів.

Адміністрація школи на чолі з Піляєвою А.І., директором школи, презентувала  управлінський досвід роботи щодо створення україномовного середовища в двомовному закладі, Емоційним забарвленням заходу були виступи дітей 13 національностей і вокального гурту педагогів «Дивограй» з виконанням поезій та українських пісень.

Із зацікавленістю учасники SpeakUp працювали на майстер-класі «Виготовлення українського оберегу», який запропонувала керівник гуртка «Берегиня», матір учениці закладу Коснирєва Т.В.

За підсумками заходу було оформлено методичне панно,  на якому відображалися цікаві педагогічні ідеї, запозичені керівниками в ЗОШ № 25.

Колеги із  україномовних ЗОШ № 27, 36  відмітили, що робота була корисною та конструктивною.

Слова щирої вдячності директори висловили на адресу управління освіти та науково-методичного центру, адміністрації закладу.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *