Реальне — Віртуальне: Кулеба про небезпеку дітей в інтернеті

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба привернув увагу до небезпеки дітей в інтернеті.

Дитячий омбудсмен Микола Кулеба виклав на своїй сторінці у фейсбук відео, яке вже набуло неаби-якого розголосу в інтернеті. Відео-ролик пропонує батькам уявити ситуацію, під час якої їхні діти можуть зіткнутися із небезпекою в онлайн-просторі. 

Громадський діяч написав під відео про те, що в реальному житті ми намагаємося захистити дитину від “небезпечних друзів” та “дивних незнайомців”. Але коли дитина знаходиться в інтернеті – часто применшуємо і ігноруємо ті ризики, з якими вона може зустрітися онлайн. 

Пам’ятайте, екран телефону лише створює «ілюзію безпеки». Але онлайн-спілкування може призвести до страшних наслідків в реальному житті, — говорить пан Кулеба.

Діти вірять «приємним незнайомцям», які говорять компліменти, пропонують романтичні стосунки, дають дитині почуття «особливості». 

Завдання дорослих — пояснити дитині ризики онлайн-знайомств, налагодити з дитиною довірливі стосунки та зробити інтернет-простір безпечним для дитини.

Видання Артефакт підготувало 14 правил, яких потрібно дотримуватися батькам аби захистити дитину в інтернеті

1. Антивірус сайтів 

Ця програма дозволяє відфільтрувати велику частину вірусного контенту та шкідливих сайтів. Антивіруси обов’язково мають бути встановлені на кожному комп’ютері та вчасно оновлюватись. 

2. Особиста інформація завжди має бути прихованою

Поясніть дитині, що не можна публікувати свій номер телефону та адресу, а також назву або адресу школи, друзів чи родичів. Пам`ятайте, що дітям обов`язково потрібно пояснювати, чому треба відключати геолокацію на фотографіях, у месенджерах та при додаванні публікацій у соцмережах.

3. Надійні паролі

Оберіть надійні паролі, які складно вгадати. Ніколи не використовуйте в паролі імен, прізвищ, дати народження або номера телефону – це занадто просто. Хороший пароль – унікальний та складний. Його довжина повинна бути не менше 15 символів. У ньому потрібно змішати букви та цифри.

Обов’язково розкажіть дитині, що паролі не можна давати нікому, крім батьків: навіть кращим друзям.

4. Навчіть дитину остерігатися незнайомців, які пропонують подарунки

Такі люди часто просять надіслати номер картки батьків, дати домашню адресу або номер школи чи вислати інтимні фотографії в обмін на дорогий подарунок.

Поясніть дитині, що інтернет-шахраї – це такі ж небезпечні злочинці. Тільки вони вриваються в будинок, не вибиваючи двері, а просто через Інтернет.

5. Розповідайте про безпеку в інтернеті на прикладі реального світу

Пояснюйте, що коли людина заходить в інтернет з чужого комп’ютера – потрібно пам’ятати виходити зі своїх облікових записів. 

Наприклад, ти ж не залишаєш двері будинку відчиненими, коли йдеш з дому? Ти ж не станеш розмовляти з незнайомцями на вулиці? Не будеш зустрічатися з ними та йти у якесь потайне місце? Ти ж не розповіси незнайомцям свої секрети та особисту інформацію?

Ось і в Інтернеті це ті ж самі небезпечні незнайомці, яким не можна довіряти.

6. Дружіть зі своєю дитиною у соцмережах

Якщо дитина публікує фотографії або коментарі, які їй соромно було б показати батькам – ймовірно, що цим записам не місце в інтернеті, де їх можуть побачити інші люди.

7. Обговоріть з дитиною всі можливі небезпеки інтернету і план дій на випадок, якщо дитина зіткнеться з проблемою

Тут потрібно згадати кібербулінг, секстинг, шахраїв, неприйнятний контент, віруси, шантаж та інше.

8. Налаштування приватності

Допоможіть дітям закрити свою сторінку від незнайомців. Видаліть тих, хто може бачити або коментувати фотографії або писати повідомлення вашій дитині.

9. Спілкування в Інтернеті

Розкажіть, що додавати людей, яких дитина не знає — небезпечно. За профілем 10-річної дівчинки або симпатичного підлітка-ровесника може ховатися 50-річний злочинець або педофіл. Нехай дитина завжди перевіряє запити на дружбу і ніколи не погоджується на приватний чат з незнайомцем.

Також домовтеся, що дитина обов’язково розповість вам, якщо віртуальний друг пропонує зустріч в реальності.

10. Відчуття безпеки

Скажіть дитині, що якщо побачене в мережі викличе в неї дискомфорт, відчуття небезпеки або тривоги — їй варто одразу закрити вебсторінку, вимкнути комп’ютер і негайно звернутися до когось з дорослих.

11. Якщо тобі погрожують – завжди звертайся до батьків

Дайте дитині зрозуміти, що ви завжди на її боці. Що в разі проблем до вас можна звернутися за допомогою, а не за порцією моралей і фраз «Я ж тобі казала!».

Агресією і залякуванням ви не лише втратити довіру дитини, але й досягнете того, що в разі реальних проблем вона буде боятися звернутися до вас. Нехай дитина завжди розповідає вам про повідомлення, які її налякали або занепокоїли.

12. Гроші в інтернеті

Навчіть дитину ніколи не розголошувати дані кредитної картки. Поясніть дитині, що робити покупки онлайн можна тільки разом з батьками. Навіть якщо це додаток для смартфона. Деякі оголошення пропонують безкоштовні речі або можуть повідомляти про виграш великої суми. 

13. Ніколи не відкривай листи, які приходять з невідомих людей

Вони можуть містити віруси або фішингові посилання тобто, коли дитині здається, що вона переходить за посиланням на цікаву тему, а там виявляються шкідливі програми, програми-шпигуни та інше.

14. Стежте за спільнотами, в яких сидить дитина

В інтернеті існують цілі групи, що нав’язують дитині поведінку, яке може її покалічити. Так звані «групи смерті»«синій кит»«момо», групи анорексії та інші страшні речі втягують дітей в темні ігри.

Вони можуть привести до найстрашніших наслідків: нанесення собі або іншим каліцтв, жорстокості та навіть до самогубства.

Україна – в рейтингу 10 країн Європи за поширеністю булінгу серед школярів 11–15 років.

За даними дослідження UNICEF Україна 2017 року, 67% дітей стикалися з булінгом (були жертвою або свідком).

З розвитком інтернету та соцмереж з’явився новий вид шкільного насильства — кібербулінг. Це приниження чи цькування за допомогою мобільних телефонів та інших гаджетів.

Іноді кібербулінг завдає більше шкоди, ніж побиття. Він має тривалий травмуючий вплив на психіку дитини та може призвести до депресії або навіть самогубства.

Джерело: https://vse.ee/che  

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *