4 документальні фільми про видатних математиків світу

Цікаві ідеї для проведення тематичних позакласних виховних годин.

Школярам середніх та старших класів добре відомі багато визначних математиків, чиїми іменами названі формули та теореми. Однак це не просто цифри і обчислення, за цими відкриттями стоять реальні люди.

Хто вони були, який шлях пройшли перш ніж зробити відкриття? Чого вони боялися, як перемагали свої страхи? Яких зазнавали успіхів і невдач?

Пропонуємо 4 фільми про життя видатних винахідників, які захоплювались математикою. Перегляньте їх разом зі своїми учнями та поясніть школярам, що генії – це такі ж люди, як і інші, тому справжнє відкриття потенційно може зробити кожен. Але для цього потрібно бути спостережливим, надзвичайно наполегливим та мати жагу до пізнання нового.


«Архімед. Повелитель чисел», 2013 рік (Україна)

Ім’я Архімеда знайоме з уроків математики та фізики кожному школяреві середніх класів. Згадуючи про нього, перше, що спадає на думку пересічній людині, це Закон Архімеда. Але хіба лише цим відкриттям він прославився на весь світ? Катапульта, здатна запускати вантаж до 250 кг; система блоків та ричагів, що використовується в портах для розвантаження судів; гвинт для зрошення полів (цей гвинт в основі будь-якої домашньої мясорубки), перший планетарій світу, перша верф для будування кораблів – це та багато іншого були ідеї Архімеда.

Якою людиною був цей геній, як його винаходи вплинули на хід історії та уявлення людей про навколишній світ? 

Художньо-документальна драма, знята режисером Тарасом Шаповалом у межах проєкту «Великі мрійники», яскраво зображує життя непересічної особистості-мрійника, який прагнув змінити світ навколо. І йому це дійсно вдалося! 

«Леонардо да Вінчі», 2013 рік (Україна)

Це історія про одного з найвидатніших художників, музикант та винахідників усіх часів Леонардо да Вінчі. 

За сюжетом фільму про видатного митця оповідає його найкращий друг, з яким вони були близькі з дитинства усе життя – Лоренцо Россі. 

Да Вінчі був надзвичайно допитливою багатоталанною дитиною. Спостережливість на пошук відповідей на питання щодо влаштування світу довкола, які були йому притаманні з дитинства, дозволили зробити йому багато відкриттів та створити численні винаходи у дорослому віці. 

Парашут, броньований танк, людиноподібна машина, водолазний костюм, дельтаплан – ці та багато інших винаходів, які людство змогло втілити у життя лише у ХІХ-ХХІ столітті, були створені да Вінчі ще у XV столітті.

Його цікавило буквально усе, він захоплювався мистецтвом, ботанікою, оптикою, геологієї, картографією, анатомією, механікою, технікою, але більше за все – математикою. Бажаючи розгадати задум Творця, він не боявся порушити закони, догми чи заборони.

Художньо-документальна драма знята режисером Михайлом Херсонським у межах проєкту «Великі мрійники».

«Людина, яка пізнала нескінченність», 2015 рік (Велика Британія)

Це історія про математика-самородка з Індії Сриниваса Рамануджана, генія ХХ століття. Він здобув лише шкільну освіту та не мав можливості навчатися у вузі, але це не завадило йому опановувати математику самостійно.

Через його надзвичайні математичні здібності навіть без освіти Рамануджана взяли на роботу бухгалтером. А згодом, помітивши його надзвичайну талановитість, начальник майбутнього вченого допоміг йому налагодити переписку з відомим професором Кембриджського університету Гофрі Гарді.

Гофрі Гарді вразили відкриття молодого юнака без спеціальної математичної освіти, тому він запросив Рамануджана в Кембрідж.

Рамануджі прожив усього 32 роки. Після його смерті у його щоденниках були знайдені формули, які він вивів у останні роки життя. Їх важливість надзвичайна. Майже через 100 років після здійснення відкриття вчені змогли їх використовувати для дослідження Чорних дір.

«Гра в імітацію», 2014 рік (Велика Британія)

«Енігма»  – шифрувальна машина, яку використовували нацисти для шифрування та дешифрування таємних повідомлень. Під час Другої світової війни Британія кинула надзвичайно багато сил на перехоплення і розшифровку повідомлень німецьких військ. Здавалось, що ключ до шифру підібрати не можна. Але математик Алан Тьюринг побудував машину, яка змогла.

Хто був цей талановитий винахідник? Яким був шлях створення апарату, що буквально змінив хід історії?

Вважається, що винахід британського генія став вирішальним фактором у перемозі союзників над нацистами, наблизивши день перемоги як мінімум на 2 роки і тим самим зберігши мільйони життів. 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *