Пробне ЗНО-2021: коли реєструватись та скільки коштуватиме

Цьогоріч вартість проведення пробного ЗНО стала дещо вищою, у порівнянні з попереднім роком.

Реєстрація для участі у пробному ЗНО-2021 стартує 5 січня і триватиме до 19 січня включно. Кожен охочий може зареєструватися для участі у пробному ЗНО на сайті відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти. Про це повідомляється на офіційному сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Вартість пробного ЗНО різнитиметься за регіонами й коливатиметься в межах від 195 грн до 255 грн. Такий розкид пов’язаний з особливостями організації пробного ЗНО, зокрема з вартістю друку й доставки матеріалів у тому чи тому регіоні, прогнозованою кількістю тестувань тощо.

ЦЬОГОРІЧ ВАРТІСТЬ ПРОВЕДЕННЯ ПРОБНОГО ЗНО СТАЛА ДЕЩО ВИЩОЮ, У ПОРІВНЯННІ З ПОПЕРЕДНІМ РОКОМ. ЧОМУ ТАК?

  • По-перше, це зумовлено зменшенням очікуваної кількості тестувань;
  • по-друге, підвищенням оплати праці працівників І тарифного розряду.

Так, через складну ситуацію з поширенням СOVID-19 у 2021 році кожний учасник/кожна учасниця зможе вибрати лише один предмет для проходження пробного ЗНО, а отже, кількість тестувань значно зменшиться, унаслідок чого одиниця послуги суттєво здорожчає.

Крім того, наразі оплата праці осіб, залучених до проведення пробного ЗНО, не висока, проте кількість таких працівників значна і кожен із них працює не менше п’яти годин. Не варто забувати й про процедуру оцінювання й отримування результатів.

Зокрема під час проведення пробного ЗНО буде утворено експертні комісії з питань установлення порогу «склав/не склав» і визначення результатів учасників пробного ЗНО за рейтинговою шкалою 100–200 балів та експертні комісії з питань визначення результатів учасників пробного ЗНО за шкалою 1–12 балів.

А для того, щоб кожний учасник/кожна учасниця міг/могла отримати свій результат в означених рейтингових шкалах, УЦОЯО підтримує роботу сервісу «Визначення результатів пробного зовнішнього незалежного оцінювання».

Український і регіональні центри оцінювання якості освіти розуміють негативні наслідки підвищення вартості пробного ЗНО для здобувачів освіти.

З огляду на це вже ухвалено рішення: кожний  учасник/кожна учасниця пробного ЗНО зможе завантажити тестові зошити з усіх навчальних предметів із переліку предметів ЗНО-2021 і пройти тестування вдома, після чого внести свої відповіді у форми на спеціальний сервіс для визначення результатів.

Крім того, Український центр оцінювання якості освіти та ГС «Освіторія» за підтримки МФ «Відродження» підготують офіційні відеокоментарі до завдань пробного ЗНО-2021: експерти Українського центру докладно проаналізують кожне завдання й порадять, як отримати найвищий бал на ЗНО.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *