ДПА та ЗНО у 2021 році: що необхідно знати миколаївським випускникам

Учнів, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти в 2020-2021 навчальному році, звільнили від проходження державної підсумкової атестації. Про це в ефірі Українського радіо: Миколаїв розповіла т. в. о. директорка Департаменту освіти і науки Миколаївської ОДА Наталія Сокульська.

Учнів четвертих та дев’ятих класів у 2020-2021 навчальному році звільнили від проходження державної підсумкової атестації.

Одинадцятикласники ж можуть складати ДПА, зокрема, у формі зовнішнього незалежного оцінювання, за власним бажанням. Як пояснюють у МОН, у документах про освіту учнів, звільнених від ДПА, буде зроблений запис “звільнений(а)”.

“Ініціатива покликана мінімізувати ризики захворювання на COVID-19 під час оцінювання результатів навчання учнів, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти. Також це дасть можливість їм вчасно отримати в установленому законодавством порядку документи про здобуття повної загальної середньої освіти”, –розповідає Наталія Сокульська.

Однак уточнюється, що такий вибір буде можливим лише для тих учнів, які не планують вступати до університетів. Випускникам, які хочуть вступати до закладів вищої освіти, треба звернути увагу на середній бал свідоцтва про загальну середню освіту, який враховують під час вступу до ЗВО. Тому результати зовнішнього незалежного оцінювання можуть сприяти покращенню середнього балу.

“Дистанційне навчання не дає учням можливості показати високі результати навчання в школі. Це позитивне рішення для школярів. Адже здоров’я – найважливіше”, – сказав директор Миколаївського муніципального колегіуму імені В. Д. Чайки Сергій Січко.

Кожен зареєстрований учасник ЗНО має право пройти тести щонайбільше з п’яти навчальних предметів. Змінити перелік предметів для проходження тестування неможливо.  Внести зміни учасники могли лише до 5 березня 2021 року.

Також у 2021 році суттєво зміниться система складання зовнішнього незалежного оцінювання – стане більше обов’язкових предметів, а тестування з математики матиме два рівні складності: профільний та рівень стандарту.

Для тих спеціальностей, де потрібне знання мови й літератури, не змінилося нічого – треба обирати тест з української мови й літератури, і складати весь тест цілком. Якщо ж абітурієнт вибрав, наприклад, фізико-математичний напрямок, то він може обрати тест тільки з української мови. Тестування з мови триватиме 150 хвилин, з мови й літератури – 210.

Сертифікат ЗНО є дійсним протягом п’яти років. Отже, під час вступу до навчальних закладів вищої освіти у 2021 році будуть дійсними сертифікати ЗНО 2018 ‒ 2021 років.

Що відомо

  • Український центр з оцінювання якості освіти вирішив перенести проведення пробного ЗНО у Києві та у Миколаївській області на 15 травня через продовження карантинних обмежень.
  • Усі етапи зовнішнього незалежного оцінювання в 2021 році відбудуться в заплановані терміни незалежно від рівня епідемічної небезпеки у регіоні.
  • Для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні у 2021 році зареєструвалось майже 390 тисяч українських абітурієнтів.